På Rusta ville man uppgradera till LED-belysning på huvudkontoret. Problemet var att de befintliga armaturerna var integrerade i innertaket. Elektroskandia tog då fram en lösning i form av LED-insatser som monterades in i armaturhöljet.

Thomas Lindfors, Rusta och Peter Wranå, Elektroskandia.

Rusta har expanderat snabbt sedan företaget grundades 1986 och idag har man snart 190 butiker med hem- och fritidsprodukter i Sverige, Norge, Finland och Tyskland.

– Jag har haft kontakt med det som tidigare var företaget Cardi sedan många år tillbaka och vi köper främst spotlights och ljuskällor till våra butiker. I varje butik har vi ungefär 170 st spotlights av varumärket Cardi, för punktbelysning och vi har även lite kontors­armaturer. Cardisortimentet täcker upp det mesta inom belysning och i och med samman­slagningen med Elektroskandia så har vi nu tillgång också till deras stora sortiment av elmateriel, säger Thomas Lindfors, productmanager Storeinterior & Supplies på Rusta.

1000 armaturer

Rustas huvudkontor är beläget i Upplands Väsby i utkanten av Stockholm. Från att från början haft en yta på närmare 4000 kvadratmeter utökade man för några år sen lokalerna med ytterligare drygt 4700 kvadratmeter.

– 2017 började vi att byta till LED-belysning vid alla våra varuhus. Detta arbete är snart klart och nästa steg var att byta till LED även på huvudkontoret, till att börja med på den nya kontorsdelen. I de befintliga armaturerna, totalt cirka 1000 st, satt det två kompaktlysrör i varje. Lysrören gick sönder allt oftare och det krävdes nästan en halvtidstjänst bara för att byta dem och dessutom drog de för mycket energi, säger Thomas Lindfors och fortsätter:

– Problemet var att de befintliga armaturerna var integrerade i innertaket och tog man bort dem skulle det bli ett stort hål. Dessutom är det lågt i tak så att montera utanpåliggande armaturer var inget alternativ.

LED-insatsen är mycket enkel att montera och bytet tar bara mellan 5 och 10 minuter per armatur. Allt man behöver göra är att ta ned armaturen och ta ur det befintliga innehållet. Därefter fäster man LED-insatsen med tre magneter i armaturhöljet och kopplar ihop den med en snabbkoppling till drivdonet som fästs på armaturhöljets ovansida.

Byta till LED-insats

Thomas Lindfors kontaktade Peter Wranå på Elektroskandia för att se vad det fanns för möjligheter till lösning. 

– Tillsammans med vår ljusdesigner Matti Reiman åkte jag ut till Rusta för att titta på de armaturer som de hade. Det fanns ingen färdig lösning men efter lite diskuterande kom vi tillsammans på att en idé skulle kanske vara om vi kunde låta det befintliga armaturhöljet sitta kvar och bara byta ut innehållet till en LED-insats, säger Peter Wranå, KAM Butik på Elektroskandia.

Elektroskandia tog mått på armaturen och kontaktade därefter sin fabrik som snabbt kunde ta fram ett första prov på en LED-insats. – Vi testade provet, gjorde lite justeringar och därefter kunde vi beställa de första 900 st CE-märkta LED-insatserna, säger Peter Wranå.

Lägre kostnader och bättre ljus

– Det här blev en fantastiskt bra lösning på många sätt. För oss innebar det mindre kostnader att behålla armaturhöljet och bara köpa nytt innehåll. Dessutom blev det bättre ljus än tidigare samtidigt som vi halverat energiförbrukningen. I och med LED-tekniken så kommer också våra kostnader för underhåll minska kraftigt. Sist men inte minst så känns det också mer hållbart att kunna återanvända de befintliga armaturhöljena. Nu har vi bytt till LED-insatser i en stor del av de nya lokalerna och nästa steg blir att byta till LED-belysning i vår gamla kontorsdel, avslutar Thomas Lindfors.