Eitech har valt Elektroskandia som leverantör av bland annat belysning, till installationer hos olika företag på Hägglundsområdet i Örnsköldsvik.
– Vårt arbete underlättas av att Elektroskandia har stor kompetens inom belysning och ett brett produktprogram som klarar de flesta miljöer och krav, säger Patrik Andersson, enhetschef Eitech Örnsköldsvik.

Pendlade armaturen Parentes gör sig snyggt inne på Eitechs kontor.

Hägglundsområdet i Örnsköldsvik är en del av den svenska industrihistorien. Här låg tidigare verkstadsföretaget Hägglund och Söner, som under 1950-talet fick en ny kund i den svenska Försvarsmakten, vilket gjorde att företaget utvecklades till att bli en stor tillverkare av bandvagnar och stridsfordon. De idag tre världsledande företagen Bosch Rexroth (hydraulik), MacGregor (kranar) och BAE Systems Hägglunds (stridsfordonstillverkare) är alla sprungna ur Hägglunds och Söner och samtliga har sina huvudkontor i Örnsköldsvik. Idag är Hägglundsområdet omdanat till en företagspark, som ägs av NP3 Fastigheter, och i de gamla verkstadslokalerna finns ett trettiotal hyresgäster, såväl kontor och industrier som butiker och gym.

Mycket jobb på Hägglundsområdet

En av hyresgästerna på Hägglundsområdet är installationsföretaget Eitech, som i Örnsköldsvik har totalt cirka 65 elektriker och sju tjänstemän.

H-hallen hos Machtech lyses upp av armaturen Altum Teknik.

– Tung industri står för ungefär 80 procent av vår omsättning, det är framför allt massaindustrin längs hela norrlandskusten och en del till försvarsindustrin. Här på Hägglundsområdet har vi tre medarbetare som arbetar för fastighetsägaren och även hyresgästerna med nyinstallationer, lokalanpassningar och service. Det är all typ av arbeten inom el, fiberoptik, brandlarm, passersystem, belysning, maskininstallationer och högspänning. Hela bredden inom el med andra ord, säger Patrik Andersson och fortsätter:

– Vi har avtal med alla elgrossister men oftast blir det Elektroskandia. De har ett komplett sortiment och vi får väldigt bra hjälp, framför allt från Magnus Grundström och Ulf Fahlgren vid deras Örnsköldsvik-filial, som bägge är mycket kompetenta och hjälper oss med det mest. Dessutom är Elektroskandia snabba att leverera, vilket är en fördel då det ibland är ont om tid.

Cardi belysning

När det gäller belysning har Eitech valt att arbeta med Elektroskandias fabrikat Cardi.

– Cardi har ett överskådligt sortiment av armaturer som passar de flesta av våra kunders önskemål. Och de har belysning för de olika företagsmiljöer som finns här på området, allt från kontorsarmaturer till höghöjdsarmaturer för industrilokaler. Vi har använt Cardi-armaturer i ett antal år nu och inte haft några reklamationer, vilket visar att kvaliteten på produkterna också är hög, kommenterar Patrik.

Hos Företagshälsovården sitter armaturen Plato infälld i undertaket.

Vid installation av ny belysning kontaktar Eitech först oftast Elektroskandias utesäljare Magnus Grundström, som åker ut på plats för att gå igenom förutsättningarna och tar reda på om fastighetsägaren eller hyresgästen har några speciella krav på armaturernas luxvärde och IP-klass, önskemål om design etc.

– Det är roligt att arbeta med belysning nu då efterfrågan är stor och alla företag är angelägna om att spara energi. Att byta till LED och komplettera med styrning ger stora energibesparingar. Det är extra mycket intresse nu i år i och med det kommande lysrörsförbudet, säger Magnus Grundström.

Efter att Magnus har varit och tittat på det aktuella objektet på Hägglundsområdet tar tekniske innesäljaren Ulf Fahlgren vid och offererar belysningsförslaget.

– Jag har varit med och offererat och även gjort enklare belysningsberäkningar till flera projekt här de senaste åren, och har i stort sett kontakt med Eitech varje dag i olika frågor. Det gäller givetvis inte bara belysning utan även övrig elmateriel som de köper från oss, kommenterar Ulf Fahlgren.

Ljusberäkningar och energisparkalkyler

Armaturen Tryggve ger bra ljus i Bolists lokal.

1Om det gäller mer omfattande belysningsanläggningar blir även Elektroskandias belysningssäljare Jessica Vurestedt inkopplad.

– Jag har varit med Magnus ett flertal gånger på Hägglundsområdet, då vi gjort sambesök och tittat på olika projekt. Efter att vi fått ritningar och övriga underlag så tar jag oftast kontakt med vår ljusdesignavdelning, som sedan gör ljusberäkningar, energisparkalkyler etc. Det har gällt armaturer ur hela Cardis sortiment med belysning för allt från kontor, företagshälsovård och gemensamhetsutrymmen till tillverkningsindustri, butiker och lager, säger Jessica Vurestedt.

– Det är enkelt att samarbeta med Elektroskandia och den support de ger när det gäller förslag och val av belysning är mycket bra. Både vi och våra kunder är nöjda med vad de levererar, avslutar Patrik Andersson.