KIFAB Arena blir ett stort lyft för idrotten i Kalmar. Arenan med två hallar innebär bland annat att stadens stolthet innebandyklubben FBC Kalmarsund, får en hall anpassad för spel i högsta serien.

– Det här är ett roligt projekt att få vara delaktig i, lite av ”once in a lifetime” känns det som, säger P-O Olofsson Schmuul, projektledare på LR Elinstallation AB, som ansvarar för installation av kraft, el, datanät, säkerhet med mera som underentreprenör åt Multibygg.

Det har varit ett stort behov av nya idrottshallar i Kalmar. Inte minst har stadens innebandyklubbar saknat en hall som uppfyller SSL;s krav (SSL = Svenska Superligan, den högsta serien i innebandy i Sverige för herrar, där bland annat FBC Kalmarsund spelar). FBC Kalmarsund har flera gånger under de senaste åren uppvaktat kommunen angående deras behov av en anläggning för att kunna utveckla verksamheten.

Två hallar

För ett par år sedan togs så äntligen beslutet om att bygga KIFAB Arena. KIFAB är det kommunala fastighetsbolaget som är fastighetsägare och också äger rätten till arenanamnet. Arenan kommer att innehålla en sporthall för bollsporter (innebandy, basket, volleyboll med mera) med plats för 1 500 åskådare samt en friidrottshall.

– Vi var först med på kalkylstadiet, sen var det ute på räkning två gånger innan vi tog hem affären. Det är ett riktigt stort, komplext och spännande projekt med en budget på cirka 100 miljoner kronor varav elentreprenaden ligger på ungefär 13 miljoner, berättar P-O Olofsson Schmuul.

Nära samarbete med Elektroskandia

Elektroskandia levererar merparten av den elmateriel som går åt i projektet, från kabel och kabelstegar till elcentraler, installationsmateriel och utomhusbelysning.

– Vi jobbar ofta med Elektroskandia och har nu ett antal olika projekt till vilka de levererar. Fördelen med Elektroskandia är bland annat att personalen har bra och bred kompetens och ger oss bra service. Sen har vi också en nära kontakt med de som arbetar i butikerna i Kalmar och Oskarshamn, säger P-O Olofsson Schmuul.

Levererar varje morgon

På Elektroskandia har främst utesäljaren Jan Franzén samt tekniska innesäljarna Martin Carlsson och Örjan Brink varit inblandade i projektet.

– För vår del startade det hela förra hösten och nu vid årsskiftet ska KIFAB Arena vara klar. Just nu installerar LR Installation för fullt med fyra man på projektet och vi levererar löpande till dem varje morgon. Det här är ett riktigt prestigeprojekt som det är kul att jobba med och som också har krävt att vi tagit fram en del speciallösningar, säger Jan Franzén.

Specialmateriel

Specialmateriel krävdes bland annat till de ljud- och bildlösningar som krävs på en modern arena. Det är allt ifrån resultattavlor och tidtagningsutrustning till LED-banners och LED-skärmar runt hela arenan. När det gäller ljus och bild drar LR Installation all kabel men tar hjälp av Scenteknik i Kalmar som gör all programmering av utrustningen.

Först arbetade Elektroskandias Örjan Brink med projektet, men när han bytte tjänst inom företaget togs jobbet över av Martin Carlsson.

– Jag har varit med och räknat på det mesta, allt från kabelstegar och kablage till centraler och värmekabel. Jag tog även fram den specialmateriel som krävdes till projektet, bland annat ljudkablage, mikrofonuttag och andra audiolösningar som används inom arenor. Här tog vi kontakt med för oss nya leverantörer, då LR Installation ville samla så mycket av sina inköp som möjligt hos oss. De gas oss skiss på vad de behövde och sen letade vi fram rätt leverantör av respektive artikel, säger Martin Carlsson.

– För oss är projektet fortfarande i dess linda och vi hänger nu upp kabelstegar och kabel. Leveranserna från Elektroskandia kommer när de ska och projektet rullar på enligt plan. Efter semestern kommer fem, sex man från oss arbeta här och i slutet av november räknar jag med att vi ska vara färdiga, säger P-O Olofsson Schmuul.