Sedan ett par år tillbaka har Elektroskandias HR-avdelning tre fokusområden i sitt arbete  Mångfald & Inkludering, skapa en Lärande Organisation samt Hälsa & Välmående. Under 2024 satsar man extra på att motverka psykisk ohälsa och har i samarbete med en extern samarbetspartner tagit fram utbildningsmateriel för att kunna lyfta frågan internt.

– Den psykiska ohälsan ökar lavinartat i samhället, inte minst bland unga. Det är tyvärr ett aktuellt problem som också påverkar företag, i form av sjukskrivningar och sämre prestationer på arbetsplatsen. Som arbetsgivare måste vi ta tag i och försöka motverka den psykiska ohälsan bland våra medarbetare så mycket vi bara kan. Det speciella med psykisk ohälsa kan dock vara att många har svårt att prata om det. Det är mycket enklare om någon har en fysisk åkomma att komma med tips om behandlingsmetoder och läkare. När det gäller psykisk är det inte lika enkelt. Vi vill ha ett öppet klimat på arbetsplatsen och att alla på Elektroskandia ska våga prata om psykisk ohälsa och att medarbetarna ska veta hur man kan hjälpa till och stötta de som har det svårt, säger Åsa Pantzar, HR-direktör på Elektroskandia. 

Några av Elektroskandias medarbetare använder kommunikationskorten för att diskutera kring psykisk ohälsa.

Första hjälpen-tavla

För att sprida information och öka kunskapen har Elektroskandia köpt in en första hjälpen-tavla som ska sänka tröskeln för livsviktiga samtal. På tavlan finns de fyra uppmaningarna – Tala, Fråga, Lyssna och Respektera. Här finns även kort information och råd inom de olika områdena och även en QR-kod för vidarelänkning till professionell hjälp.

– De här första hjälpen-tavlorna finns nu uppsatta i alla våra butiker och vi kan därigenom även nå ut med budskapen till våra kunder. Tavlorna finns även i visitkortsformat så att man enkelt kan förmedla informationen vidare. Vi har också börjat internt i alla team med något vi kallar Månadens fråga. Det tas här upp en fråga kring psykisk hälsa och det här är ytterligare ett sätt att aktivera medarbetarna och få igång diskussioner. För att skapa engagemang internt har vi också kommunikationskort kring ämnet som medarbetarna kan använda vid interna möten för att lyfta olika frågor i ämnet. Detta initiativ har gett mycket bra respons och det uppskattas att vi inte bara tänker på den fysiska hälsan utan även den psykiska.

Föreläsningar

Elektroskandia har även under våren haft föreläsningar om psykisk hälsa på sin interna portal. Sedan 2019 kan företaget också, genom samarbete med Företagshälsan, ge stöd för medarbetare och närstående i form av möjligheten att ringa konfidentiella stödsamtal. Det kan gälla allt från relationer, livspussel, oro och ångest till ekonomi och livsstilsförändringar.

– Vi försöker hjälpa och stötta våra medarbetare, som är vår viktigaste tillgång, på alla tänkbara sätt. Vår förhoppning är att därigenom kunna skapa en så harmonisk och väl fungerande arbetsplats som möjligt, säger Åsa.