Fortifikationsverket genomför nu en renovering och uppgradering av skjutbanan på Tjärnmyrans skjutfält vid I 21 i Sollefteå. Totalentreprenör är Heimdall Entreprenad, som anlitat Mats Elektriska för installation av el och belysning. För högsta möjliga tillgänglighet har Mats Elektriska ett kundunikt lager från Elektroskandia, med cirka 1000 artiklar.

 

Återetableringen av I 21 är en del av uppdraget från riksdag och regering för att stärka Sveriges försvarsförmåga, på grund av den osäkra omvärldsutvecklingen.

– Regementet i Sollefteå lades ned år 2000 och återupptogs igen 2022. Nu håller Försvarsmakten på att bygga upp ett helt nytt regemente, men redan idag har man verksamhet igång med värnpliktiga och man hyr tills vidare in sig på två kaserner från det gamla regementet. Uppgraderingen av skjutbanan är en del av återuppbyggnaden och en av de första pusselbitarna som nu kommer på plats, säger Bo Eriksson, projektledare Fortifikationsverket.

Fortifikationsverket äger, utvecklar och förvaltar Sveriges försvarsfastigheter med huvuduppdrag att leverera robust och säker infrastruktur till totalförsvaret i form av mark, anläggningar och lokaler.

Johan Eriksson, Elektroskandia och Fredrik Jeanson, Mats Elektriska.

Belysning för att kunna skjuta dygnet runt

Mats Elektriska är med sina 17 anställda den största elinstallatören i Sollefteå och företaget utför allt från vanliga elinstallationer till solpaneler samt laddboxar och dessutom äger man ett låsföretag. Fredrik Jeanson, arbetsledare och delägare berättar om projektet:

– Vårt uppdrag är att leverera alla elinstallationer till om- och tillbyggnaden av skjutbanan. Det var redan tidigare en skjutbana på platsen, men den nya är större och bredare samt nu med belysning, så att man ska kunna övningsskjuta dygnet runt. Det är skjutvallar på 50-, 100-, 200- och 300-meter och det finns 40 skjutplatser. Man har även byggt en 70 meter lång paviljong där man skjuter ifrån, samt ett skärmtak över kulfånget.

”Allt har fungerat som planerat och i mars överlämnar vi skjutbanan till Försvarsmakten”

Nära samarbete med Elektroskandia

Paviljongen är väl upplyst.

– Fortifikationsverket hade anlitat en elkonsult så vi fick färdiga handlingar att utgå ifrån och med detta som utgångspunkt tog vi fram ett förslag på belysning, som bestod av strålkastare på master för att lysa upp skjutbanan samt armaturer vid skärmtaket på paviljongen. När det gällde leverans av belysning och övrig elmateriel kontaktade vi Elektroskandia, som vi har ett nära och långvarigt samarbete med. De kunde som vanligt leverera allt vi behövde till projektet med kort varsel, säger Fredrik.

På Elektroskandia har främst utesäljaren Johan Eriksson, varit involverad i kring arbetet med skjutbanan.

– Vi började med projektet i mars förra året och är nu inne på upploppet. Med utgångspunkt från Mats Elektriska offertförfrågan har vi levererat allt från kabel och installationsmateriel till strålkastare, belysningsarmaturer och belysningsmaster, säger Johan Eriksson.

 

”Det var redan tidigare en skjutbana på platsen, men den nya är större och bredare samt med nu belysning, så att man ska kunna övningsskjuta dygnet runt”

 

 

Armaturen Area 66 lyser upp kulfånget och måltavlorna.

Strålkastare i master

Skjutbanan belyses av totalt 24 st strålkastare Ledvance Floodlight PFM 290W monterade i master och i paviljongen består belysningen av ett antal armaturer Area 66 från SG Armaturen.

– Installationen av belysningen är i princip klar och nu återstår endast lite småjusteringar av strålkastarna. Allt har fungerat som planerat och i mars överlämnar vi skjutbanan till Försvarsmakten, säger Bo Eriksson.

Sveriges största kundunika lager?

För att slippa hantera och bekosta ett eget lager, fylla på och inventera har man på Mats Elektriska tillsammans med Elektroskandia byggt upp ett kundunikt lager med hela 1000 artiklar, vilket gör det till ett av Elektroskandias största kundunika lager.

Vi hade länge funderat på att sätta upp ett kundunikt lager i våra lokaler och för tre år sedan gjorde vi slag i saken i samband med att vi skulle renovera vår butik. Vi fick ett bra erbjudande från Elektroskandia, drog igång lagret och det har varit en succé från första dagen, säger Fredrik Jeanson och fortsätter:

Välfyllt och prydligt kundunikt lager hos Mats Elektriska.

– Artiklarna i lagret och använder vi till våra egna installationer men säljer även en hel del till externa kunder, bland annat fastighetsskötare och privatpersoner som besöker vår butik. Det finns ingen annan proffsbutik här på orten, så då är det bekvämt för kunder på orten att kunna handla hos oss. Vi är stolta över vår butik som ser ut som en Elektroskandia-butik och ger ett bra intryck. Nu skannar bara våra montörer produkterna de hämtar ut som automatiskt noteras på rätt projekt. Tidigare då vi hade ett eget lager var det lätt att man glömde bort att notera uttag och det blev svinn, något vi helt slipper idag. Elektroskandia fyller på med nya produkter när vi nått de beställningspunkter som vi bestämt. Det är mycket bekvämt och vi är jättenöjda med den här lösningen.