I slutet av augusti invigdes den nya Baldershallen i Sundsvall. Det är Sveriges största rackethall, med banor för tennis, badminton, padel, squash, bordtennis samt dessutom även innebandy. Möjligheten att kunna utöva olika sporter innebar bland annat stora krav på att ha en flexibel belysning. Elektroskandia gjorde belysningsberäkningar och levererade ett stort antal belysningsarmaturer av modellen Tuff Sport, som är speciellt anpassad för sportanläggningar.

Nya Baldershallen har bland annat banor för tennis, padel, badminton, squash och bordtennis.

Nya Baldershallen omfattar cirka 14 000 kvadratmeter nybyggd och ombyggd yta som innehåller 10 badmintonbanor, 2 inne­bandyplaner, 6 tennisbanor inomhus, 3 padelbanor, 5 squashbanor och plats för 16 bordtennisbord. Dessutom finns här två fullstora idrottshallar där man kan spela volleyboll, innebandy, basket, handboll m.m. Även gym, restaurang och konferens­avdelning ingår i den nya anläggningen.

– Jag blev på ett tidigt stadie kontaktad av konsulten Tekab som ville ha förslag på en lämplig belysning till hallarna i projektet. Man gick ut med förfrågan till flera olika leverantörer, däribland Elektroskandia, berättar Jessica Vurestedt, belysningssäljare Elektroskandia.

Hög flexibilitet

Per Larsson och Jessica Vurestedt, Elektroskandia samt Andreas Jason, Jason Montage.

Det krävdes hög flexibilitet vad gällde belysningen då den skulle kunna anpassas och styras för olika sporter och nivåer, för tävling respektive motion. 

– Vår ljusdesigner Annika Sjöö gjorde ljusberäk­ningar och vi föreslog vår nya armatur Tuff Sport, som är speciellt utvecklad för att belysa olika sportanläggningar. Armaturen har bland annat en linjeprismatisk optik för en bra vertikalbelysning vid till exempel olika bollsporter. Tuff Sport är också försedd med ett galler och den är bollskyddscertifierad. Armaturen är energieffektiv och även enkel att underhålla, säger Jessica Vurestedt och fortsätter:

– I ljusberäkningarna utgick vi från de krav på idrotts-
­anläggningar som finns i Måttboken, utgiven av SKR. Det var en komplex anläggning där man på ett flexibelt sätt skulle kunna anpassa belysningen med olika ljusnivåer beroende på aktivitet och krav som till exempel horisontal- och vertikalljus. Dessutom var det givetvis krav på energieffektivitet, så att till exempel tennisbanorna skulle kunna lysas upp individuellt.

Av de förslag på armaturer som kom in till Tekab var det modellen Tuff Sport av fabrikat Cardi, som bäst uppfyllde kraven och den blev därför inritad i handlingarna för projektet.

Elektroskandia huvudleverantör

Jason Montage har ansvarat för installation av el, kraft, ställverk, belysning samt belysnings­styrning i nya Baldershallen.

– Projektet började för vår del för cirka två år sen i anbudsskedet. Vi vann upphandlingen, där Peab var totalentreprenör för den här stora satsningen i Sundsvall, säger Leif Jason, Jason Montage. Förutom belysningen har Elektro­skandia leve­rerat det mesta inom el till projektet, från ställverk till kanalisation, installationsmateriel, kabel, kabelstegar m.m. Elektroskandia är en säker leverantör och dessutom har jag mycket god kontakt med deras utesäljare Per Larsson sedan många år tillbaka.

På Elektroskandia var förutom Jessica Vurestedt och Per Larsson även tekniske innesäljaren Björn Andersson delaktig i projektet.

Tuff Sport, en perfekt lösning

Elektroskandia har levererat närmare 850 st av armaturen Tuff Sport till nya Baldershallen.

Totalt har Elektroskandia levererat närmare 850 stycken Tuff Sport till nya Baldershallen.

– Belysningen var mycket avgörande i det här projektet då kraven var höga. Det var viktigt med rätt vinklar på belysningen och att kunna ha olika belysningsscenarier beroende på typ av tävling och sport. Så det var väldigt noga måttsatt med centimeterpassning för placering av armaturer på vissa ställen. Belysningen är DALI-styrd via ett överordnat belysningssystem som ger alla möjligheter, säger Leif Jason och fortsätter:

– Allt har fungerat enligt planerna och vi har kunnat slutföra vår del i tid. Samarbetet med Elektroskandia har fungerat bra, med punktliga leveranser och armaturen Tuff Sport blev en perfekt lösning till den här anläggningen. Jag vill även framhålla fördelen med att Elektroskandia gjort alla belysningsberäkningar och gett oss bra support till det här utmanande projektet.