Säkerheten är bästa möjliga vid nyöppnade Sonepar Telecom Innovation Center i Kista. Säkerhetssystemet ARX, med inbrottslarm och passersystem integrerat, skyddar skalet och inom lokalerna är dörrarna till kontorsrum försedda med dörrbladsläsaren Aperio och konferensrummet med kodlåset Code Handle – allt från ASSA. Lokalerna är även utrustade med talat utrymningslarm och ljuddistributionssystem från TOA. I utställningsdelen finns dessutom brandlarmsystemet SecuriFire från Securiton.

 Stefan Browall, Sonepar Nordic och Per Hellström, Elektroskandia.


Stefan Browall, Sonepar Nordic och Per Hellström, Elektroskandia.

Sonepar Telecom Innovation Center är en internationell satsning av Sonepar för att tillsammans med nyckelleverantörer nå ut till kunder från flera olika marknader. Lokalerna i Kista innehåller en utställningsdel där Sonepars leverantörer ställer ut sina produkter samt en lounge och en konferensdel.

– Det känns naturligt att vi ska ha säkerhetssystem av högsta klass samtidigt som det ger oss en perfekt möjlighet att kunna visa upp och demonstrera moderna säkerhetssystem för våra besökare, säger Stefan Browall, produktansvarig på Telecom OEM vid Sonepar Nordic.

Inbrottslarm och passersystem integrerat

Per Hellström, produkt-/inköpsansvarig Säkerhet på Elektroskandia har varit med och valt ut utrustningen till lokalerna.

– När det gäller säkerhet för skalskyddet valde vi ASSA:s nya säkerhetssystem ARX, med inbrottslarm och passersystem integrerat. Det är en smidig och användarvänlig lösning där man manövrerar bägge systemen med hjälp av sitt personliga nyckelkort/tag. Några av leverantörerna till Sonepar hyr egna kontorsrum i lokalerna och dörrarna in till dessa rum är utrustade med ASSA:s dörrbladsläsare Aperio offline. Det är en batteridriven läsare vilket gör installationen mycket enkel och leverantören öppnar dörren till sitt eget rum med samma nyckelkort/tag som används till entrédörren. I lokalerna finns även ett konferensrum, som vi utrustat med ett kodlåset Code Handle från ASSA. En enkel och bekväm lösning där man bara behöver rätt kod för att få tillträde, säger Per Hellström och fortsätter;

– En lite rolig speciallösning är att vi även försett vinkylen i loungedelen med en läsare från ASSA!

4Y5A3732_551

”Det ger oss en perfekt möjlighet att kunna visa upp och demonstrera moderna säkerhetssystem för våra besökare”

Talat utrymingslarm

För talat utrymningslarm och möjlighet till bakgrundsmusik i lokalerna har man utrustat lokalerna med ett system från TOA.

Talat utrymningslarm från TOA.

Talat utrymningslarm från TOA.

– Det här är en allt vanligare lösning, vid exempelvis köpcentra och idrottsanläggningar, med ett system som normalt fungerar som ljudanläggning för bakgrundsmusik men vid en nödsituation är talat utrymningslarm. Centralenhet i anläggningen är TOA VM 3000 försedd med 21 st premium-högtalare infällda i taket. Anläggningen är uppdelad i fyra zoner vilket innebär att man kan ha fyra olika sorters musik i olika delar av lokalen. Anläggningen kan styras från exempelvis en ipad och musiken streamas från Spotify. Men blir det en nödsituation och lokalerna måste utrymmas så tar det talade utrymningslarmet över, berättar Per Hellström.
I lokalernas utställningsdel finns även brandlarmsprodukter från Securiton.

– Vi har stor efterfrågan på brandlarm och här har vi en bra möjlighet att kunna visa upp de olika lösningar som erbjuds från SecuriFire, avslutar Per Hellström.