
Greenwashing eller överdrivna miljöpåståenden till avsändarens fördel som inte har någon verklighetsförankring och lovar mer än vad som är sant blir tyvärr allt vanligare.
För att ett företags hållbarhetsarbete ska vara trovärdigt är det viktigt att inte marknadsföra falska uppgifter, använda luddiga termer eller hitta på egna gröna märkningar som inte blivit granskade och validerade. Ganska simpelt kan man tycka, men att kommunicera sina budskap på rätt sätt är ingen lätt uppgift när det kommer till hållbarhet.
Hållbarhet är idag allt mer i fokus i samhället och ligger också till grund för många av de val man gör som beslutsfattare eller konsument. Det är därför mycket viktigt att hållbarhetspåståenden är både transparenta och också baserade på fakta som man faktiskt kan stå för. För detta behövs verktyg och här kan lagstiftningen hjälpa till.
Green Claims-direktivet, som förväntas träda i kraft senast 2026/2027, syftar just till att reglera hållbarhetskommunikation där miljöpåståenden som marknadsförs ska vara verifierade av oberoende part. De bindande kraven kommer bidra till att stoppa vilseledande marknadsföring men framför allt till att öka tillförlitligheten i det som kommuniceras. Tydliga och kontrollerbara miljöpåståenden kommer också leda till möjligheten att enkelt fatta välgrundade beslut. Det återstår att se hur detta utvecklar sig. Vi behöver veta hur omställningen fortgår och vilka framsteg som faktiskt görs och här spelar kommunikationen en viktig roll. Inom Sonepar följer vi lagstiftningen noga, väger vad vi säger och står fast vid att vår hållbarhetskommunikation måste bygga långsiktigt förtroende hos alla våra intressenter.