Tredje veckan i juli är det åter igen dags för världens största och mest internationella fotbollsturnering för ungdomar Gothia Cup. Elektroskandia som är en del av Sonepar är från och med i år huvudpartner till Gothia Special Olympics Trophy och därigenom är man nu Premium Partner till Gothia Cup.

Elektroskandia, som varit Officiell Partner till Gothia Cup sedan 2023, har fått mycket positiv respons på sin satsning och valde därför att i år skala upp samarbetet ytterligare genom att gå in som huvudpartner till GSOT som står för Gothia Special Olympics Trophy. GSOT är en egen klass i turneringen för ungdomar med någon form av intellektuell funktionsnedsättning. En som ägnat en hel del tid åt fotboll, som spelare men främst som tränare och styrelseledamot, är Elektroskandias logistikdirektör Anette Karhu.

Anette Karhu, logistikdirektör Elektroskandia.

– Det känns helt rätt att vi gör den här satsningen, inte minst på grund av att Gothia Cups arbete och deras värderingar går helt i linje med Elektroskandias. Jämställdhet, allas lika värde, inkludering och laganda är lika aktuellt på fotbollsplanen som på arbetsplatsen. Att vara olika gör att vi tillsammans blir starka, som fotbollslag och som arbetsgivare. Att vi från och med i år är huvudpartner till GSOT känns extra bra då det ger ökade möjligheter även för ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning att vara med i turneringen, säger Anette.

Rickard Dittlau, försäljningsdirektör Elektroskandia.

En aktivitet som känns bra i magen

Med satsningen vill man också profilera sig och ge ungdomar en positiv bild av företaget och kanske så ett frö för framtiden. Det här är ett fantastiskt evenemang, som väldigt många människor i Sverige har en koppling till, genom att antingen själva ha spelat eller har barn som spelat. Rickard Dittlau, försäljningsdirektör på Elektroskandia, berättar om hur tankarna gått inom företaget.

– Vi har historiskt varit lite dåliga på att profilera vårt företag utanför branschen. Genom vårt engagemang i Gothia Cup når vi ut till nya målgrupper och i förlängningen ser vi att vår medverkan också kommer kunna underlätta rekryteringen av nya medarbetare till företaget. Inte minst tjejer, som det finns allt för få av inom elbranschen, säger Rickard och fortsätter:

– Men i grund och botten när vi landade i att engagera oss i Gothia Cup, var det för att det är en aktivitet som känns bra i magen och att vi gör en god sak. Internt på företaget har vår satsning också fått mycket bra respons, inte minst från de medarbetare som var på plats och arbetade under förra årets Gothia Cup. De kände en stor stolthet över att representera Elektroskandia.

Ett lyft för GSOT

Grunden är att Gothia Cup ska vara en internationell turnering för ungdomar oavsett etnicitet, nationalitet och religion. För att även erbjuda ungdomar med någon form av intellektuell funktionsnedsättning att kunna vara med skapades 2011 klassen Kim Källström Trophy (numera Gothia Special Olympics Trophy), i samarbete med Kim Källström, f.d. Svensk landslagsspelare i fotboll.

– Min grundtanke var att engagera mig och starta upp något inom fotbollen som kunde ge fler ungdomar chans att delta. Ungdomar som kanske inte haft lika bra förutsättningar som jag själv. Det skulle kunna ha varit vilken grupp som helst. Att det blev just ungdomar med

Kim Källström, f.d. Svensk landslagsspelare i fotboll.

intellektuell funktionsnedsättning berodde på att jag kommit i kontakt med dem, då min farmor arbetade på olika hem för denna grupp och även via en idrottsförening i Göteborg för ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning. Jag har själv spelat i Gothia Cup ett par gånger och vet vilken fantastisk upplevelse det är för alla deltagare. Det var därför naturligt för mig att kontakta dem om min idé, säger Kim Källström.

De ansvariga på Gothia Cup tände direkt på tanken att starta en klass för ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning och redan från början hade de ett par grundkriterier som var viktiga – klassen skulle vara internationell och den skulle integreras som en egen klass i Gothia Cup.

– Att det som började som en tanke i mitt huvud utvecklats till nuvarande GSOT tycker jag är jättefint. Det är många ungdomar som under de år GSOT bedrivits har fått chansen att delta och uppleva den filterlösa glädjen och energin för fotbollen tillsammans. Lite stolthet känner man allt när man är där på plats, säger Kim Källström.

Niclas Freiholtz, Dennis Andersson och Julia Hornebrant, Gothia Cup.

GSOT har hela tiden utvecklats och idag är cirka 400 ungdomar, i ett 30-tal lag från 25 nationer med i turneringen och i år kommer det att hända en hel del för att på olika sätt lyfta statusen ytterligare. Matcherna avgörs på det största spelområdet Kviberg, med läktare och sponsortält, finalerna spelas på Heden, man kommer anordna ett kvällsevent för klassen och i år kommer dessutom en division att vara enbart för tjejlag. 

– Vi är enormt glada och tacksamma för att Elektroskandia nu är med som huvudpartner till GSOT. Det ger oss möjligheter att utveckla klassen och ge ännu fler ungdomar chansen att vara med. Elektroskandia är mycket kreativa när det gäller utvecklingsfrågor och att komma med goda idéer, säger Niclas Freiholtz, turneringsledare för Gothia Cup.

Deltagarna sprider glädje

Julia Hornebrant är projektansvarig för GSOT inom Gothia Cup och har jobbat med klassen sedan 2019.

– Vi har inte haft någon huvudpartner tidigare och tycker givetvis det är jätteroligt att Elektroskandia nu kommer in och vill lyfta klassen. I år kommer det att märkas på många sätt. Bland annat så byter vi planer för bättre synlighet och Elektroskandia kommer ha en GSOT-Corner, en plats dit spelarna kan komma före och efter matcher, umgås, chilla och ladda batterierna med dricka och något ätbart. Det är kul och samtidigt så tacksamt att få jobba med GSOT då den glädje som ungdomarna sprider är helt otrolig. De jublar lika mycket vilket lag som än gör mål! Så ska man se en enda match under Gothia Cup så ska man kolla på GSOT, säger Julia. 

För den goda sakens skull i 50 år

I år är det 50-årsjubileum för Gothia Cup och en som varit med under många av dessa år är Dennis Andersson, generalsekreterare för Gothia Cup, som just nu håller på att skriva en bok om turneringen och allt som hänt under åren.

– Jag tog över turneringen 1981 och målsättningen var redan då att skapa en internationell mötesplats för världens ungdomar. Vi har alltid varit väldigt värdegrundsbaserade i vår inriktning och att göra turneringen för den goda sakens skull har alltid varit målet. Jag sa tidigt att om vi börjar i den ändan så kommer också sponsorerna att komma, för att de vill förknippas med oss och vad vi står för. Företag söker de goda samarbetena, något de kan stå bakom och mycket riktigt har antalet sponsorer också växt under åren, säger Dennis.

Stora nog att göra skillnad

Turneringen utvecklas hela tiden och ett initiativ som tillkommit de senaste åren är Celebrate-konceptet, som syftar till att göra det tydligt hur alla som tar del av evenemanget kan bidra till en mer hållbar värld. Det handlar om hur alla agerar mot varandra under turneringen, men också hur deltagare, publik och funktionärer agerar för omvärldens skull.

– Samhället står inför flera utmaningar och vi är nu mitt i omställningen för en hållbar framtid. Gothia Cup är världens största turnering för ungdomsfotboll och vi är stora nog för att göra skillnad. Därför har Celebrate-konceptet utvecklats till att bli en bärande del av affärsutvecklingen, utgångspunkten för hela vårt hållbarhetsarbete och vi har i år släppt vår första hållbarhetsrapport. Genom detta arbete krokar vi arm med våra partners i viktiga frågor. Vi har samma mål och blir starkare ihop. Det är så vi tycker att sponsorskap ska se ut. Vårt samarbete med Elektroskandia är ett tydligt exempel, där vi i mångt och mycket delar värderingar och kan utvecklas tillsammans. Jag ser vårt samarbete som en perfekt matchning, avslutar Dennis Andersson.