Elektroskandia levererade ny stödisolator med toppklämma

I Moskosel, norr om Arvidsjaur, har Vattenfall Services nu vädersäkrat tre projekt åt Vattenfall Eldistribution. För att effektivisera installationen valde man att, för första gången någonsin, använda Ensto:s nya stödisolator med toppklämma. Elektroskandia levererade all materiel och Volt-redaktionen fick tidigt i våras möjlighet att titta närmare på ett av projekten.

– Det kommer många nyheter på luftledning och Ensto har bra produkter. Vi vill testa alternativa materiel för att kunna effektivisera vårt jobb så mycket som möjligt, därför ville vi prova Enstos:s nya stödisolator i komposit, säger Tom Jonnerby, projektledare Vattenfall Services.

Slipper linvagnar och najspiraler

Målet med utformningen av den nya kompositisolatorn har varit att göra installationen så enkel och snabb som möjligt.

– Med vår nya stödisolator behöver man inte använda sig av linvagnar och najspiraler när man installerar den belagda ledaren på isolatorn. Installationen av ledaren på isolatorn kan ske snabbt med en vingmutter. Det betyder färre delar, enklare installation och att man slipper kostnaden för inköp och underhåll av linvagnar, säger Peter Melander, produktchef Ensto.

– Elnäten byggs idag allt mer längs vägar vilket innebär att behovet av vinklar ökar. Med den här nya stödisolatorn klarar vi oss utan vinkellinvagnar och najning vilket blir mycket smidigare samtidigt som det ger oss tidsvinster, säger Tom Jonnerby.

Drygt 800 st av den nya stödisolatorn användes på en sträcka av cirka tre mil luftledning i Moskosel.

– Elektroskandia är leverantör av all materiel och de har under projektets gång levererat till tre upplag, därefter har våra entreprenörer kört ut det till arbetsplatserna. Såväl leveranserna som produkterna har fungerat efter ritningarna. Det var enkelt att montera den nya stödisolatorn och vi har också haft ett mycket bra samarbete med Ensto, som varit lyhörda för våra synpunkter, avslutar Tom Jonnerby.