Kolmårdens Djurpark är en upplevelsepark i ständig utveckling. Nya attraktioner tillkommer och de befintliga uppgraderas inför varje säsong. Kvillinge Elektriska gör alla elinstallationer – ett uppdrag i varierande miljöer där det gäller att kunna hitta på egna lösningar.

200_2_KolmardenKvillinge Elektriska AB firar i år 30-årsjubileum. Ägare är Hans Erikssson, som startade företaget, och Magnus Karlsson.

– Vi har haft en bra utveckling, år 2000 var vi tre anställda sen har det rullat på, idag är vi 11 medarbetare och företaget omsätter cirka 17 miljoner kronor, berättar Magnus Karlsson. Vi jobbar främst med elinstallation mot, service och underhåll till fastighetsbolag, om-, till- och nybyggnation åt ett byggföretag, tung industri och Kolmårdens Djurpark.

Speciella miljöer

Kvillinge Elektriska har arbetat med Kolmårdens Djurpark i 12 år. Här är det stor variation i uppdragen med elinstallationer i allt från restauranger och åkattraktioner till diverse installationer i stallmiljöer.

”Det är svårt att projektera allt, mycket får lösas under arbetets gång”

– Vi har bland annat gjort installationer för linbanan, Delfin Express och ett antal åkattraktioner i Bamses Värld. Det är alltid mycket på gång och det är ju oftast lite speciella miljöer som vi arbetar i. Även om det är vanliga elinstallationer så innebär miljöerna att man måste vara flexibel och kunna hitta på egna lösningar. Det är svårt att projektera allt, mycket får lösas under arbetets gång, säger Magnus Karlsson och fortsätter:

– Nu i vår har vi en hel del roliga projekt på gång i djurparken, Marine World byggs om, Bamses Värld utökas och sen är det den helt nya berg- och dalbanan Wildfire.

”Det gäller att vara flexibel och kunna hitta på egna lösningar”

Ny berg- och dalbana i världsklass

Wildfire kommer bli världens största berg- och dalbana helt byggd i trä. Den blir 57 meter hög, har en lutning på 83 grader och en hastighet på 113 km i timmen. Amerikanska företaget Rocky Mountain Construction bygger Wildfire, som blir den första banan i sitt slag utanför USA. Wildfire ska stå klar för invigning sommaren 2016.

– Företaget som bygger Wildfire gör också alla styr- och reglerinstallationer, men vårt jobb är att se till att få fram ström till berg- och dalbanan. Vi slipper dock jobba på de höga höjderna, säger Magnus Karlsson.

Bra samarbete

200_3_KolmardenKolmårdens Djurpark har två egna elektriker anställda för allt löpande arbete, men Kvillinge Elektriska hjälper även till med service och underhåll.

– Vi har samarbetat med Elektroskandia i många år och köper det mesta inom elmateriel från dem, som till exempel kablage, installationsmateriel, centraler och belysning. De har ett stort produktutbud, bra support och snabba leveranser. Kolmårdens Djurpark omfattar ju ett stort område så när vi har jobb här levererar alltid Elektroskandia all materiel direkt till den plats där vi jobbar. Det fungerar jättebra och vi får alltid det materiel vi behöver i rätt tid, avslutar Magnus Karlsson.

Wildfire Berg-och-dalbana

Wildfire är en berg- och dalbana i trä som konstrueras 2014–2016 i Kolmårdens djurpark. Banan placeras mellan Marine World och Safari med påstigningsstation i backen mellan Delfinariet och Tiger World.

Faktaruta_illustrationMaxhastighet: 113 km/h

Kapacitet: 960 personer per timme

Åktid: 2 minuter

Höjd: 57 m