Hög tillgänglighet och snabba leveranser var avgörande när Com Hem sökte en logistikpartner. Sedan 2009 ansvarar Elektroskandia för lagerhållning och logistik av Com Hems produkter för nätutbyggnad och driftunderhåll. Ett lyckat samarbete som hela tiden utvecklas.

Cirka 1,75 miljoner av Sveriges hushåll är anslutna till Com Hems nät och har tillgång till marknadens bredaste tv-utbud samt till prisvärda och högkvalitativa tjänster för bredband och telefoni.

– Basen för vår affär är en driftsäker infrastruktur, säger Sten Hansson, inköpare och logistiker på Com Hem. Som en viktig del i detta är att vi snabbt kan få tillgång till det materiel vi behöver oavsett om det gäller ny- eller ombyggnation eller service. För att klara detta på ett bra sätt samarbetar vi sen ett antal år tillbaka med Elektroskandia i en Consignment-affär, som innebär att de sköter såväl lagerhållning som logistik för alla våra produkter när det gäller nätutbyggnad och driftunderhåll.

Centrallager och sex akutlager

Ansvarig för samarbetet vid Elektroskandias lager i Örebro är logistikern Anders Jansson.

– Det började med att vi tog hit allt materiel som Com Hem hade haft liggande på tre lager i Stockholm. Vi tog även över ett antal mindre lager med reservdelar som de haft på olika platser i Sverige, säger Anders Jansson.

Elektroskandia lagerhåller idag allt Com Hems materiel vid centrallagret i Örebro, förutom akutlager med reservdelar som finns vid Elektroskandias butiker i Stockholm (Hägersten), Göteborg, Malmö, Örebro, Luleå och Sundsvall.

”Att vi lokalt kan ha snabb tillgång till reservdelar, för att kunna åtgärda akuta fel, är mycket viktigt i vår verksamhet. Där har Elektroskandia en styrka med sina butiker spridda över landet”

– Att vi lokalt kan ha snabb tillgång till reservdelar, för att kunna åtgärda akuta fel, är mycket viktigt i vår verksamhet. Där har Elektroskandia en styrka med sina butiker spridda över landet. Och vi har även tillgång till detta materiel dygnet runt, då Elektroskandia samarbetar med väktarbolag som kan låsa upp för vår personal när det behövs. Vår personal registrerar uttaget med en handskanner och hämtar det materiel som behövs. Ett mycket smidigt system för oss, säger Sten Hansson.

Webb med 2000 artiklar

På Elektroskandias centrallager i Örebro har Com Hem idag cirka 370 pallar och 3800 backar med materiel för nätutbyggnad och driftunderhåll. Com Hem köper själva hem det materiel som behövs. Det levereras sen till Elektroskandia, som sköter varumottagning, leveranskontroll och lägger in produkterna på Com Hems lagerplatser. Com Hem köper även en hel del materiel, som installationsmateriel och förbrukningsmateriel, från Elektroskandia. Com Hem äger all materiel på lagret.

– Totalt har vi ett sortiment med cirka 2 000 artiklar som sköts av Elektroskandia. Alla dessa produkter finns inlagda i vår egen katalog på Elektroskandias webb. Här kan vi och våra installatörer enkelt gå in och se vad som finns på lager och även beställa det materiel som behövs till varje projekt. Efter beställning levererar Elektroskandia, oftast till sin närmaste butik. Och leveranserna är snabba. Beställer vi innan 18.00 så har vi leveransen före 7.00 nästa dag. Räcker inte det så kan vi även få leverans med Jetpak, säger Sten Hansson.

Helhetsåtagande

Elektroskandia hanterar även returer av trasigt materiel, som Com Hems entreprenörer kan lämna in i butikerna för vidare befordran till centrallagret och vidare till leverantören.

– Vi kommer nu även hjälpa till med att ta hand om utskrotning av gammalt materiel, säger Anders Jansson.

För att man på Com Hem ska kunna följa upp sitt arbete tillhandahåller Elektroskandia löpande lagerstatus, rapporter och övrig statistik.

– Vi är mycket nöjda med vårt samarbete, som hela tiden utvecklas. Nu kommer vi även i större utsträckning att använda deras projektpackning till större projekt. Det är bekvämt för oss att vi kan få tillgång till alla dessa logistiktjänster från ett och samma ställe. Elektroskandias helhetsåtagande gör att vi kan koncentrera oss på det vi är bra på, avslutar Sten Hansson.