Valla Berså är namnet på det nya landmärket i Linköping, som är unikt på flera sätt. Byggnaden är cirkelformad, den rymmer flera miljösmarta lösningar och är Linköpings första flerbostadshus i massivträ. Tornby El utför elinstallationerna i fastigheten och Elektroskandia levererar all elmateriel.

1874 förbjöds det att bygga trähus högre än två våningar i Sverige. Detta på grund av omfattande bränder i träbebyggelse i flera städer. Förbudet togs dock bort 1994 och sedan dess byggs allt fler flerbostadshus i trä. Brandkraven på byggnader med trästomme är idag exakt samma som byggnader med vilken annan stomme som helst. Det finns många fördelar med att bygga i trä, bland annat kan materialet återanvändas, tillverkningsprocessen är energisnål och klimatpåverkan under byggprocessen är lägre jämfört med ett betonghus.
Miljötänket går också som en röd tråd i Valla Berså, som innehåller flera miljösmarta lösningar såsom geoenergi, frikyla sommartid, solceller på taket samt egen bilpool och elcykelpool. Valla Berså lever upp till Nära Noll Energihus, Sunda Hus och Miljöbyggnad.
– Byggare är Lindstén Fastigheter AB och vi vann upphandlingen att utföra all elinstallation på Valla Berså. Det är ett mycket intressant projekt som tilldrar sig stor uppmärksamhet så det har verkligen varit kul att få vara med och jobba med detta, berättar Gustaf Niord, ledande montör på Tornby El AB.

Rund berså

Valla Berså är fem våningar högt och rymmer 69 lägenheter samt en restaurang och en butikslokal. Formen är som en rund berså med öppning mot parken, Johannesborgsparken. För högsta möjliga säkerhet är alla lägenheter utrustade med sprinkler, spisvakt och nätanslutna brandvarnare som automatiskt stänger av alla vitvaror vid rökutveckling.
– Vi har köpt all elmateriel till projektet av Elektroskandia, från kabel och slang till armaturer. Vi handlar oftast av dem för vi har bra personlig kontakt och de kan alltid ge klara besked när vi har frågor. Det är också en stor fördel med att de har ett eget fabrikat i Cebe Belysning. Det gör det enklare och snabbare om något behöver bytas eller kompletteras. Att de kan hjälpa till med projektering av belysning är också något vi uppskattar, säger Gustaf Niord.

Projekterade belysning

På Elektroskandia har har flera personer varit inblandade i projektet Valla Berså, däribland belysningsinformatören Dan Nilsson, utesäljaren Tomas Stein, tekniska innesäljaren Anders Davidsson och personalen i butiken i Linköping.
– Vi projekterade belysningen, som till stor del bestod av Cebe-armaturer. Bland dessa kan nämnas armaturen Indy i garaget, plafonden Opposite i trapphusen, underskåpsarmaturen Kitch i lägenheterna och armaturen Rax, som fälldes in i skärmtak. Innergården lyses upp av armaturen Ray, som monterats dels på stolpar och dels på pollare, säger Anders Davidsson.

Hållit tidplaner

Elinstallationerna påbörjades för cirka ett år sen och nu är det bara lite extraarbeten som återstår innan projektet är klart för Tornby El.
– Tre man från oss har jobbat med projektet mest hela tiden. Elinstallationerna har varit som i vilket hus som helst men en utmaning med det här projektet har varit att det tillkommit mycket ändringar och extraarbeten under resans gång. Sen har det varit lite speciellt att det bara är två trapphus och sen loftgångar till lägenheterna. Det har gjort att vi fått jobba på 16 lägenheter i stöten på varje våning. I ena ändan av huset kompletterade man och i andra änden höll man på att resa stommen. Men projektet har rullat på bra och vi har hållit tidplanerna, avslutar Gustaf Niord.