”Outdoor Eriksberg” är namnet på entrén till Eriksbergs Vilt & Naturpark. ELIAS Syd har installerat all el, tele, data och säkerhet i den nya byggnaden som öppnade för besökare i midsomras.

Eriksberg är sedan 1976 ett naturreservat i Karlshamns kommun i Blekinge. Reservatet Eriksberg består av drygt 925 inhägnade hektar och är därmed Nordens största safaripark. Eriksbergs Vilt & Naturpark startades för 10 år sedan och ägs och drivs av Mellby Gård.

– Inom området finns hjortar, visenter, vildsvin och mufflonfår som vandrar fritt omkring tillsammans. Safariparken är öppen för att köra runt med egen bil i under sommarsäsongen.

Men vi vill inte bara erbjuda safarin utan en helhetsupplevelse kring djur, natur, logi och gastronomi. På området har vi även hotell, restauranger, konferenslokaler samt gårdsförsäljning av våra egna viltprodukter. Totalt har vi cirka 60 000 besökare per år, berättar Per-Arne Olsson, vd för Eriksbergs Vilt och Naturpark AB.

Välkomnande entrébyggnad

Ett problem var dock att entrén tidigare var obemannad en stor del av året. Genom att bygga en ny, välkomnande och bemannad entrébyggnad som speglar Eriksbergs verksamhet vill man att besökare ska mötas på rätt sätt.

– Arkitektuppdraget för den nya entrébyggnaden gick till Thomas Sandell. Bland våra krav var att byggnaden, arkitektur- och färgmässigt, ska framhäva de kvaliteter vi har, säger Per-Arne Olsson.

Materielleveranser i tid viktigt

Våren 2017 drogs byggprojektet igång och ELIAS Syd AB blev utvalda tillsammans med en byggare, VS, Vent och en styrentreprenör till ett startmöte där Eriksberg Vilt & Naturpark samt arkitekten Thomas Sandell presenterade sina visioner kring den nya byggnaden ”Outdoor Eriksberg”.

– Vi har samarbetat med Eriksberg Vilt & Naturpark under många år och gjort de flesta installationer i anläggningen, säger Bengt-Erik Ingemansson, projektledare på ELIAS Syd AB och fortsätter:

– Utmaningar i detta projekt var byggnadens arkitektur och detaljerade inredning samt att produktionen kom igång sent. Materielleveranser och samordning med övriga hantverkare var därför av yttersta vikt i denna tekniktäta byggnad.

Elektroskandia Karlshamn och Växjö

Elektroskandia i Karlshamn och i Växjö har levererat all installationsmateriel, inbrott/passagesystem, data- och telemateriel samt delar av belysning, typ LED-strips och LED downlights. Ansvariga på Elektroskandia var främst utesäljarna Pär Andersson, Karlshamn och Dennis Fidell, Växjö.

– Vi valde Elektroskandia för att de har ett brett sortiment är bra på att leverera i tid. Dessutom ställer butiken i Karlshamn alltid upp och löser eventuella problem som kan uppstå. Vi känner dem väl i butiken där sen många år tillbaka. Min kollega Henrik Karlsson, på ELIAS Växjö är specialist på säkerhet och hade därför all kontakt med Elektroskandia Växjö då det gällde passage- och inbrottssystem, säger Bengt-Erik Ingemansson.

 

Flexibel lösning

Från färdig platta var det 21 veckors produktionstid och som mest var det sex man från ELIAS Syd som installerade. Man ville ha möjlighet till att flytta om inne i lokalen och ville därför ha en flexibel lösning vad gäller belysningen i lokalen. Det innebar bland annat att man monterade mycket belysningsskenor med KNX och programmerade olika belysningsscenarier.

– Allt har fungerat enligt planerna och ”Outdoor Eriksberg” stod klar och överlämnades till kunden i början av juni, säger Bengt-Erik Ingemansson.

 

Unik byggnad

”Outdoor Eriksberg” är nästan 400 kvadratmeter i ett plan med stora fönsterpartier och vasstak. Förutom entré innehåller den nya byggnaden även gårdsbutik, kafé och utställning med en av världens största afrikanska bufflar, troféer, fotografier, dokument och afrikanskt konsthantverk donerat av den professionella jägaren Andrew Holmberg.

– Vi är jättenöjda med resultatet, såväl när det gäller utseende som funktion. Vi kommer nu att utöka safariparkens säsons från tre till fem månader och har som målsättning att ta emot 200 000 besökare per år, avslutar Per-Arne Olsson.