Sedan det blev klart att Elektroskandia i år går in som Officiell partner till fotbollscupen Gothia Cup har det arbetats intensivt för att satsningen skall bli så lyckad som möjligt. På Elektroskandia är såväl avdelningarna för marknadskommunikation och HR som de lokala försäljningsregionerna mycket aktiva i arbetet inför årets cup, där arrangörerna räknar med ett rekorddeltagande.

När detta skrivs är fortfarande anmälan öppen men arrangörerna kan redan nu förutse att man går mot en rekordsommar, med närmare 2000 deltagande lag.

– Gothia Cup har verkligen satt Göteborg på kartan internationellt inom fotbollsvärlden och turneringen betyder mycket för staden, där vi varje sommar under en vecka skapar världens största mötesplats för ungdomar. Det är därför roligt att intresset för Gothia Cup hela tiden växer, inte bara från fotbollslag utan även från företag, som inser värdet av att synas och medverka i detta sammanhang. Vi kommer i år ha med många nya partners som kommer tillföra mycket och är mycket stolta över partnerskapet med Elektroskandia, ett samarbete som till stor del lägger fokus på turneringens hållbarhetsarbete, säger Thomas Anderson, kommersiell chef Gothia Cup.

Sponsrar åtta ungdomslag

På Elektroskandias marknadskommunikation arbetar man nu med flera olika aktiviteter knutna till Gothia Cup, där det primära varit att få ut budskapet att man i år kommer att sponsra åtta fotbollslag i turneringen med 10.000 kronor vardera. Kjell Roman, chef Marknadskommunikation Elektroskandia berättar om initiativet:

– Inom företaget har vi åtta försäljningsregioner och vår målsättning är att få varje region representerad med ett lag i Gothia Cup. Sponsringen kan sökas av kunder, leverantörer, anställda eller andra som är aktiva inom ungdomsfotboll. För att marknadsföra detta har vi bland annat tryckt upp informationsmaterial som finns i våra butiker, samt gått ut i våra olika kanaler, sociala medier, e-brev och webb. Det har blivit mycket positivt mottaget och vi har fått in ett stort antal ansökningar. En jurygrupp inom Elektroskandia kommer utse vilka lag vi sponsrar.

Samarbete och laganda

Parallellt med detta har Elektroskandias HR-avdelning införlivat satsningen på Gothia Cup som en del i sitt employer branding-arbete och gör bland annat en serie videoreportage under rubriken ”Vägen till Gothia Cup”. Här kommer man bland annat intervjua idrottsprofiler inom Elektroskandia och även följa de lag man sponsrar.

– Vi ser stora möjligheter med Gothia Cup. Satsningen skapar stolthet inom företaget och vi kommer också kunna använda partnerskapet för att attrahera ny personal. Det finns många beröringspunkter mellan företags- och idrottsvärlden, inte minst vikten av samarbete och laganda för att nå framgång. Andra gemensamma nämnare är att vi vill främja en hälsosam och aktiv livsstil samt även öka mångfalden inom Elektroskandia och få in fler kvinnliga medarbetare, säger Åsa Pantzar, HR-direktör Elektroskandia.

– Att Elektroskandia är Officiell partner till Gothia Cup har också ett stort signalvärde, att vi som bolag tar vårt ansvar och gör en samhällsinsats. Ett fundament i samarbetet är att vi delar Gothia Cups samhällsengagemang och fokus på fyra av FN:s globala mål – god hälsa och välbefinnande, jämställdhet, minskad ojämlikhet samt att bekämpa klimatförändringarna.

Positiv respons

Inom Elektroskandias organisation har satsningen tagits emot mycket väl och många är engagerade i arbetet med att få sponsring till sina lokala fotbollslag. Cristoffer Lundberg, säljchef region Småland Elektroskandia, med ett förflutet som tränare och lagledare i dotterns fotbollslag, är mycket positiv och tycker det finns mycket gemensamt mellan Elektroskandia och Gothia Cup.

– Jag fick faktiskt gåshud när jag först hörde talas om det. Det gör mig stolt att jobba på Elektroskandia då Gothia Cup står för så många värden som vi står för, att ungdomar är vår framtid, vikten av att hålla sig i trim, mångfald, jämställdhet etc. Ett perfekt samarbete som jag ser det. Jag har bara mött positiva reaktioner och Gothia Cup har blivit ett naturligt samtalsämne även då vi talar affärer med våra kunder. Och ingen har kunnat undgå det då vi har informationsmaterial kring sponsorsatsningen på kunddisken och fikaborden i våra butiker, säger Cristoffer.

Matchvärd för Flickor 17 år

Givetvis kommer Elektroskandia även synas på plats under Gothia Cup med arenareklam och medverka i olika aktiviteter samt också vara med i matchprogrammet då man står som matchvärd för gruppen Flickor 17 år. Elektroskandia kommer också profileras på den kaptensbindel i regnbågsfärger, som man tagit fram i samarbete med Gothia Cup. Kaptensbindeln kommer att delas ut till samtliga deltagande lag.

– Våra partners ger oss hela tiden nya idéer som gör att vi kan växa ännu mer. Vi har flera olika initiativ kring själva turneringen som partners är med och stöttar, som exempelvis ”Meet the world” med SKF, ”Celebrate the game” med Länsförsäkringar med flera. En tanke vi lekt med är att i framtiden även kunna ha en Gothia Cup i varje världsdel! Gothia Cup har en stadig grund att stå på och möjligheterna inför framtiden ser mycket ljusa och spännande ut, säger Thomas Anderson.

Långsiktig satsning

– Vi ser det här partnerskapet som en långsiktig satsning och det här är bara ett uppstartsår för oss. Vi är nu med för att se och lära för att till kommande år kunna utöka vårt engagemang och våra aktiviteter kopplade till Gothia Cup. En tanke är bland annat möjligheten att få andra bolag inom Sonepar-koncernen att vilja vara med och skicka lag från andra länder. Vi ser Gothia Cup som en perfekt plattform att samlas kring för att kommunicera våra värderingar och dessutom stötta ungdomar, som är allas vår framtid, säger Kjell Roman.

 

Gothia Cup i korthet

Sedan 1975

Gothia Cup spelades första gången 1975. Turneringen startades av BK Häcken, GAIS och den lokala tidningen Arbetet men ägs sen början av 80-talet helt och hållet av BK Häcken.

 

Organisationen

Organisationen består idag av åtta heltidsanställda, under cupveckan jobbar fler än 2500 personer.

 

Över en miljon spelare

Genom åren har över en miljon spelare från sammanlagt 147 länder deltagit i turneringen.

 

4500 matcher

Man räknar med att det i år kommer att spelas cirka 4500 matcher i Gothia Cup på ungefär 110 fotbollsplaner i Göteborg, Kungsbacka och Alingsås.

 

Deltagande länder

Sex länder har varit med under samtliga turneringar: Sverige, Tyskland, Norge, Finland, England och Danmark. I år räknar man med deltagande lag från närmare 75 nationer!

 

Mat och boende

Gothia Cup har en egen inköpsavdelning och som exempel kan nämnas att man varje år köper in 16 ton kyckling! Den populäraste maträtten är köttbullar med potatismos. Totalt går det åt cirka 255 000 köttbullar till denna måltid. Deltagarna inkvarteras i närmare 60 skolor och dessutom används flertalet hotell i Göteborg.

Mer än en fotbollscup

Att engagera sig i barns förutsättningar utanför själva fotbollen och utanför Sverige har alltid varit en viktig del i Gothia Cup.

Meet the World
SKF

Meet the World är ett projekt som Gothia Cup bedriver tillsammans med SKF. Projektet som består av mindre turneringar spelas över hela världen och de vinnande lagen får resa till Göteborg för att representera sitt land och SKF i Gothia Cup. Varje år arrangeras Meet the World-turneringar i mellan tjugo till trettio länder

Celebrate The Game
Länsförsäkringar

Celebrate the Game är ett fair play-projekt som Gothia Cup driver tillsammans med Länsförsäkringar för att skapa en bättre miljö för alla, såväl på som vid sidan av planen.

Gothia Special Olympics Trophy
Founded by Kim Källström

Gothia Special Olympics Trophy erbjuder ungdomar med någon form av intellektuell funktionsnedsättning en möjlighet att delta i The World Youth Cup.

Gothia Cup Village

I Ougadougou, Burkina Fasos huvudstad, byggde vi en fotbollsanläggning med planer, omklädningsrum och samlingslokaler. För tio år sedan invigde vi tillsammans med Equmeniakyrkan (f.d. Svenska Missionskyrkan) en liknande skola i Kongo-Brazzaville. Under denna period har vi även kunnat medfinansiera skolan i Kimpese i Kongo-Kinshasa. En verksamhet som drivs med Equmeniakyrkan som huvudman.

Gothia Cup Fundraising Program
Stöttad av våra sociala partners

Varje år hjälper Gothia Cup lag att komma till turneringen. Genom bidrag för deltagande och resa ges lag som annars inte hade haft chansen en möjlighet att delta i The World Youth Cup.