Energibolaget E.ON ligger i framkant och testar kontinuerligt nya lösningar och materiel. I Åseda, några mil ifrån Växjö, pågår nu ett projekt där man på en fem kilometer lång sträcka testar en ny typ av kraftledningstolpe i komposit från Hitachi ABB Power Grids. Elektroskandia levererar all materiel till projektet och installationen utförs av One Nordic.

– Vi arbetar målmedvetet med att vädersäkra våra ledningar runt om i hela landet där vi är verksamma. På den aktuella sträckan i Åseda, som är cirka 5 kilometer, byter vi ut de gamla trästolparna mot nya i komposit. Samtidigt isoleras luftledningen för att bättre stå emot väder och vind, säger Per-Åke Oskarsson, projektbeställare på E.ON.

Kvalitetsgrupp

Inom E.ON har man en nationell kvalitetsgrupp som arbetar för att utveckla verksamheten och därför söker och testar nya materiel. 

– Gruppen gick ut med en förfrågan internt om förslag på lämpligt projekt för att testa en ny typ av kraftledningsstolpe i komposit och vi föreslog projektet i Åseda, säger Per-Åke Oskarsson.

Stort intresse från branschen

Kraftledningsstolpen i komposit från Hitachi ABB Power Grids visades första gången på Elfack 2019 och har rönt mycket stort intresse inom branschen.

–Det är flera energibolag som testat stolpen, bland annat Pite Energi, Luleå Energi, Mälarenergi och Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö. Men det aktuella projektet i Åseda är det största hittills, säger Malin Correia, sälj- och marknadschef på Hitachi ABB Power Grids tillverkningsenhet i Piteå..

Utveckling och tillverkning i Piteå

Kraftledningsstolpen är utvecklad vid Hitachi ABB Power Grids enhet i Piteå, där även tillverkning sker. Företagets huvudsakliga tillverkning och kärnkunskap är isolatorer i komposit, så även om stolpmarknaden är ny är kompetensen stor vad gäller dimensio­nering och produktion inom komposit.

– Vi har fått mycket positiv respons från de som testat stolpen, inte minst från de som testat att klättra i den. Vår stolpe är tillverkad för att vara så lik en trästolpe som möjligt och tack vare det innovativa, sträva skyddslagret med hög friktion kan man använda traditionell klätt­rings- och säkerhetsutrustning, säger Malin Correia.

Bra miljömässigt

Stolpen är uppbyggd av kompositmaterial som består av glasfiber och epoxy med ett ytterhölje av termoplast. Till skillnad mot trästolpar behövs därför ingen impregnering, det finns ingen risk för att skadliga ämnen läcker ut i naturen och stolpen är därför en perfekt lösning i miljömässigt känsliga områden. Stolpen finns i längder mellan 8 och 14 meter, har hög hållfasthet, låg vikt, är underhållsfri och den förväntade livslängden är över 80 år.

– I början av förra sommaren fick vi beställningen på projektet i Åseda från E.ON och det var beslutat att jobbet skulle göras i år. För cirka tre månader fick vi sen en förfrågan från E.ON om vi var intresserade av att provbygga projektet med en ny typ av kompositstolpe, istället för de trästolpar det initialt var tänkt. Då det ofta kan ta lite extra tid då man ska testa nytt materiel så kollade jag först med montören. Han tyckte det lät intressant  och vi sa därför ok till E.ON, säger David Schultzberg, beredare One Nordic.

Vanliga stolptillbehör passar

Totalt omfattar det en sträcka på cirka fem kilometer och 50 stycken kraftlednings­stolpar.

– Nästa steg blev att vi hade Skype-möten med Hitachi ABB Power Grids och E.ON där datum och tider för projektet bestämdes i detalj. Jag har sen haft löpande kontakt med Hitachi ABB Power Grids gällande olika konstruktioner och frågor och de har hela tiden varit mycket tillmötesgående och hjälpsamma, säger David Schultzberg och fortsätter:

– Det enda speciella med den här stolpen är att man vid borrning i den får använda härdad borr för att det skall bli bra samt helgängad skruv till allt som sätts i stolpen. Annars fungerar det i stort sett som en vanlig trästolpe och alla vanliga stolptill­behör passar.

Maskinisten och montören på plats upp­levde stolpen som oerhört robust och samtidigt lättarbetad jämfört med andra liknande stolpar, då allt befintligt material till trästolpar fungerar utan att man behöver göra speciallösningar.

Elektroskandia logistikpartner

Elektroskandia har ett bra och nära sam­arbete med Hitachi ABB Power Grids och deras nya kraftledningsstolpe finns idag i Elektroskandias sortiment.

– Hitachi ABB Power Grids kontaktade oss i ett tidigt stadie och involverade oss i projektet då de ville vi skulle vara logistisk partner för projektet i Åseda, kommenterar Patric Andersson, inköp/produktansvarig Elektroskandia.

– Det har varit ett mycket bra samarbete mellan alla inblandade i det här projektet och allt har fungerat som det ska. All materiel har levererats av Elektroskandia enligt plan, till våra olika upplagsplatser vid projektet. Nu är vi i full färd med att installera och vi räknar med att vara klara i mitten av november, säger Stefan Pettersson, projektledare One Nordic.