E.ON genomför en omfattande reinvesteringssatsning av nätet, vilket bland annat omfattar utbyte av gamla kabelskåp. Under året har Elektroskandia som ett första steg levererat drygt 800 Triarca kabelskåp till ONE Nordic, som utfört installationerna.

Peter Hjalmar, regionchef Syd E.ON.

ONE Nordic har projektentreprenadavtal med E.ON gällande lokalnätstjänster i områdena Örebro, Norrköping, Västra Götaland, Kronoberg, Kalmar/Blekinge samt norra och södra Skåne. Arbetet omfattar bland annat nybyggnad och utbyte av nedgrävd kabel, luftnät, kabelskåp och nätstationer.

– Vi har cirka 150 000 kabelskåp i vårt nät, de flesta sattes upp på 60- och 70-talet och behöver nu bytas ut. Dessutom är många av dem oisolerade och vi vill med utbytet även skapa en trygg och säker arbetsmiljö. Målbilden när vi kör för fullt är att vi ska byta ut 8000 kabelskåp per år, säger Peter Hjalmar, regionchef Syd E.ON.

Kostnadseffektiv lösning

I Sverige beräknas det finnas totalt cirka 300 000 till 350 000 skåp som är gamla, har oisolerade skensystem och därför behöver bytas ut, för att öka personsäkerheten för de som arbetar med skåpen och för tredje man.

– Vi fick en förfrågan på kabelskåp från ONE Nordic förra året och har sen dess jobbat med att ta fram ett koncept för detta projekt. Tillsammans med kabelskåpstillverkaren Triarca kan vi erbjuda en kostnadseffektiv lösning anpassad efter svensk standard och den svenska marknaden, säger Patric Andersson, inköp/produktansvarig Elektroskandia.

Livslängd 30 till 40 år

Michael Rydén, Triarca och Victor Philip, Elektroskandia, inspekterar ett av de nya skåpen.

Kabelskåpen utvecklas och tillverkas av Triarca i Danmark.

– Triarca kabelskåp KSE-NR är en kompakt lösning för snabb och enkel installation i lågspännings distributionsnät. Skåpet har skensystem anpassat för svensk standard med separat PE-skena och kan fås med två typer av korrosionsskydd, antingen i varmförszinkad, polyesterlackerad stålplåt eller med Rilsan-beläggning. Det gör att man kan förvänta sig en livslängd på mer än 30 eller 40 år vid installation i korrosionsmiljö C3. Skåpets relativt låga vikt gör dem dessutom enkla att hantera och installera, säger Michael Rydén, area sales manager Sverige Triarca. 

Elektroskandia lagerhåller

Daniel Falke, projektledare ONE Nordic och Keith Andersson, projektbeställare E.ON.

Elektroskandia lagerför Triarca-skåpen och i år har man levererat cirka 800 stycken till ONE Nordic, till projekt i Närke, Småland och Skåne.

– Vi lagerhåller skåpen för omgående leverans, då det ofta är korta ledtider när ONE Nordic väl fått beställning på arbetet i ett område. Normalt är det kanske fråga om ett femtiotal skåp per projekt, som vi skickar ut till deras etablering eller direkt till projekt­platsen, kommenterar Victor Philip, KAM Elektroskandia.

Testar mest effektiva arbetssättet

I trakterna kring Örebro har ONE Nordic bytt ut cirka 260 kabelskåp under året. Daniel Falke, projektledare på ONE Nordic berättar:

– Vi har haft flera områden där vi under hösten bytt ut kabelskåp och vi vet att E.ON avser öka antalet skåp­byten kommande år i Örebroområdet. Då det är en stor mängd skåp så har vi testat lite olika upplägg för att hitta det snabbaste och mest effektiva sättet att arbeta. I det senaste projektet i Vintrosa valde vi att gräva upp och montera i förväg, vilket innebar att vi hann byta fler skåp per dag. Men det är bra att vi nu testar oss fram för nästa år ska vi byta ut ännu fler skåp. De gamla kabelskåpen samlar vi in och skickar till återvinning. Kabelskåpen destrueras och materialet återvinns så långt det bara går. Återvinning omfattar i detta projekt även emballage och annat material.

– De grålackerade skåpen smälter bra in i miljön och den lägre vikten ger oss vinster arbetsmiljömässigt. Så vi är överlag positivt inställda till Triarca-skåpen och vårt sam­arbete med Elektroskandia, säger Daniel Falke.