Bergners Bil säljer i snitt en ny KIA om dagen och med 7 års nybilsgaranti så blir det med tiden många bilar som ska servas. Med de volymerna var det därför nödvänd-igt för Bergners Bil att utöka servicedelen på sin anläggning. Elektroskandia levererade all elmateriel samt belysning från Cebe och Robmac AB utförde installationsarbetet på tillbyggnaden. 

Isac Davidsson, Robmac, Jan Nilsson, Elektroskandia och Jesper Nilsson, Robmac.

– Bergners Bil är ett genuint Umeå-företag som är auktoriserad återförsäljare för KIA och Subaru. Vi har 25 anställda och omsätter cirka 250 miljoner kronor. KIA är idag Sveriges tredje största bilmärke och vi säljer ungefär en KIA om dagen. För att öka kapaciteten på vår garanti­service så beslutade vi att bygga ut vår servicedel, säger Fredrik Sjöström, vd Bergners Bil.

Nybyggnad i två våningsplan

När det gällde utförandet av elinstallationerna i den nya tillbyggnaden valde Berg­ners Bil att anlita Robmac, som är ett lokalt installationsföretag med fem anställda.

– Vi har samarbetat med Bergners Bil under många år, såväl när det gäller nyinstallation som service. Men inget projekt av den här kalibern. Nu gällde det en utbyggnad om cirka 1000 kvadratmeter i två våningsplan, innehållan­de bland annat verkstad och personalutrymmen, säger Isac Davidsson, Robmac och fortsätter:

– För oss var det här ett stort projekt och en fjäder i hatten att vinna upp­handlingen. Det var spänn­ande att kunna konkurrera med större företag och kunna ta sig an ett så här stort jobb. Det gällde all elinstallation, kraft, belysning, inkoppling av data media etc. i den nya delen men även den gamla verkstaden som renoverades samtidigt. 

Trygghet med Elektroskandia 

Robmac väljer numer oftast Elektroskandia för inköp av elmateriel och besöker ofta butiken i Umeå.

– Robmac har det senaste året ökat sina inköp hos oss kraftigt vilket vi givetvis är mycket nöjda med, säger Gabriel Granberg, butiksansvarig Elektroskandia Umeå.

 – Fördelarna med Elektro­skandia är bland annat bemötandet och professionaliteten. Det blir alltid bra resultat även vid garanti­ärenden. Det är aldrig några problem. De hjälper oss att ta fram förslag på produkter och det känns tryggt för oss att kunna nyttja deras kunskap och erfarenhet, säger Isac Davidsson.

KIA hade höga krav på belysningen

Vid projektet på Bergners Bil hade man även att ta hänsyn till de krav som KIA ställer, på bland annat belysningen i anläggningen.

– KIA har en extern revisor som kommer på besök en gång vartannat år för att se att anläggningen uppfyller deras krav. De kontrollerar då allt ifrån färgen på golvet och belysningen till att personalen är rätt utbildad. KIA har luxkrav på belysningen, bland annat för verkstad och bilhall, säger Fredrik Sjöström.

Robmac kontaktade Elektroskandia för att få förslag på belysningsalternativ.

– Vi tog hjälp av våra belysningssäljare med ljusberäkningar. Det är alltid en utmaning att få till rätt luxtal och det gäller att hitta en balans mellan prestation och kostnad, säger Gabriel Granberg.

Totalt installerades mer än 140 st olika Cebe-armaturer av olika modeller i de nya lokalerna hos Bergners Bil, bland annat i verkstad, tvätthall, fotoshowroom, personalutrymmen, kontor och konferensdel. 

– Vi är mycket nöjda med vårt samarbete med Robmac och med slutresultatet som blev både snyggt och kostnadseffektivt. Tillbyggnaden lever upp mot alla de krav som både vi och KIA hade och nu står vi rustade för att fortsätta hålla högsta servicegrad för alla KIA-ägare, avslutar Fredrik Sjöström.