Den gamla belysningen i klassrummen på Karlbergsgymnasiet fungerade dåligt och man beslutade därför att investera i ny belysning. Efter att ha testat olika fabrikat valde Åmåls Kommunfastigheter klassrumspaket från Cebe.

Åmåls Kommunfastigheter (ÅKAB) har cirka 1100 bostäder samt förskolor, skolor, äldreboenden och industrilokaler i Åmåls kommun. Företaget har sedan många år valt att utrusta sina fastigheter med vitvaror från bland annat Cylinda.

– Det är bra produkter och vi har en egen servicekår på vitvaror, berättar Mikael Hedlund, fastighetsingenjör på Åmåls Kommunfastigheter AB.

På Elektroskandia Bygg & Fastighet har Gustaf Sandström KAM samarbetat med ÅKAB under flera år.

– Vårt samarbete gäller vitvaror till säkert 80 procent men de köper även en hel del elmateriel från Elektroskandia. Allt går via HBV-avtalet, säger Gustaf Sandström.

 

Dålig kvalitet

– Vi fick akut problem med belysningen i klassrummen på Karlbergsgymnasiet. Belysningen var bara 10 år gammal och armaturerna gick ofta sönder. Dessutom kom belysningen ej upp i tillräckligt lux-värde. Vi tog därför ett strategiskt beslutat om att snabbt investera i ny belysning. Därefter tittade vi på olika förslag och kontaktade bland annat Elektroskandia Bygg & Fastighet för att se vad de kunde erbjuda, säger Mikael Hedlund.

Cylinda Bygg & Fastighet har ett nära samarbete med specialisterna på Cebe Belysning inom Elektroskandia och Gustaf kontaktade därför Erik Svedberg, belysningssäljare på Cebe när man skulle presentera sina lösningar för ÅKAB.
– Vi tog ett möte gemensamt med ÅKAB där vi presenterade våra olika klassrumspaket. Cebe har flera olika paket med LED-armaturer för klassrum för bästa möjliga ljusförhållanden och energieffektivitet. Med ett e-nummer ingår allt som behövs för ett klassrum, inklusive närvarosensor och styrning, säger Erik Svedberg.

 

Cebe bäst i test

I nästa steg offererade man två olika lösningar och skickade även provarmaturer som ÅKAB kunde provhänga och testa i ett par klassrum.

– Ett av Cebes förslag fick bäst respons från de ansvariga på skolan och vi beslöt därför att välja detta, säger Mikael Hedlund.

Projektet började förra sommaren och successivt byter man nu ut all belysning i klassrummen till klassrumspaket från Cebe.

– Vi skräddarsydde belysningen för de olika klassrummen beroende på storlek, med sex eller nio armaturer. Kravet var att de ville ha minst 500 lux i varje klassrum. För maximal energibesparing är belysningen försedd med dagsljusstyrning och närvarosensor, säger Erik Svedberg.

– Efterfrågan ökar på belysning, inte bara för skolor utan även för andra fastigheter. Det är därför en stor fördel för oss på Elektroskandia Bygg & Fastighet att ha spetskompetens inom belysning i företaget. Det ger oss styrka på marknaden, avslutar Gustaf Sandström