Botkyrka Stadsnät blev först i Sverige med att använda sig av Prysmian Groups nya fiberkabel Slender, med 552 fiber. Tack vare den kunde de använda sig av den befintliga kanalisationen och samtidigt möta framtida behov.

Botkyrka Stadsnät hade beslutat att man behövde utöka med ny fiber i en befintlig kanalisation om cirka 1100 meter, i norra Botkyrka.

– Botkyrka Stadsnät är en ganska ny kund till oss och när jag besökte dem i höstas så nämnde de att de skulle blåsa ny fiber på en sträcka. De ville sam­tidigt maximera antalet fiber i kanalisationen. Strax innan vårt möte hade jag fått information av vår leverantör Prysmian Group, som just skulle släppa en ny kabel med 552 fiber. Det här blev en lösning som passade dem perfekt, säger Erik Kjörling, utesäljare hos Elektroskandia.

552 fiber

Den nya fiberkabeln Slender från Prysmian Group, tidi­gare Draka Kabel, finns i olika utföranden: från 96 och upp till 552 fiber. Och med det är de först i världen med en mikrokabel innehållande 552 fiber. 

– Det är en mikrokabel med väldigt tunna tuber som fibern ligger i. Det gör att kabeln blir extremt slimmad. En Slender 552 fiber har i stort sett samma ytterdiameter som en vanlig 288 fibers mikrokabel och kan användas i en vanlig rördimension 14/10-dukt. Det finns ingen annan kabeltillverkare som har en kabel med lika hög fiber­densitet, säger Pär Erlandsson, försäljnings­chef Prysmian Group.

Kostnadseffektivt

Den nya Slender-kabeln blir en kostnadseffektiv lösning när man vill maximera fiber i sin befintliga kanalisation. Vid utbyggnad kanske man annars skulle vara tvungen att schakta och förlägga ny dukt. Med Slender-kabeln kan man utöka antalet fiber i den befintliga kanalisationen. Förutom lägre installationskostnad blir även materielkostnaden lägre med Slender.

– Vi beslutade att testa den nya kabeln och i januari var vi klara med arbetet. Vi är mycket positiva till den här lösningen. Med Slender-kabeln kan vi maximera fiber i vår kanalisation för att möta framtida behov, säger Kia Nouralvara, projekt­ledare Botkyrka Stadsnät