Inom Tage Rejmes Bil AB har man stort fokus på hållbarhet och företagets ambition är att ha anläggningar som är ledande inom miljöområdet i motorbranschen. Energibesparingar står högt på agendan och Rejmes byter därför successivt till LED-belysning i lokalerna. Senast var det lastbilsverkstaden i Norrköping som utrustades med moderna armaturer från Cardi.

Roger Bergehed, fastighetsansvarig
för Rejmes-koncernen.

Rejmes Bil har 24 driftställen på 15 orter, från Lindesberg i norr till Åtvidaberg i söder. Huvudorterna är Linköping, Norrköping och Örebro. Företaget är återförsäljare av bland annat Volvo, Renault och Dacia, servar alla bilmärken och är även auktoriserad återförsäljare och verkstad för Volvo lastvagnar.

– Vi arbetar mycket med energibesparing inom koncernen, detta är något vi alltid gjort som en viktig del i vårt miljö- och hållbarhetsarbete. Lastbilsverkstaden i Norrköping är 50 år gammal och vi har under den tiden bytt belysning en gång, men nu var det dags igen. Armaturerna gav allt sämre ljus samtidigt som lysrören nu fasats ut. Vi vet också att vi genom att byta till modern belysning kan spara väldigt mycket energi, säger Roger Bergehed, fastighetsansvarig för Rejmes-koncernen.

Armaturen Tryggve är optimal att använda i lokaler där det är högt i tak.

Elektroskandia lyhörda

Rejmes har sedan många år ett nära samarbete med Aspdahls Elektriska och tog därför kontakt med dem för att få förslag på ny belysning. 

– När jag fått förutsättningarna ringde jag Elektroskandia i Norrköping, som vi anlitat i över 40 år. Det fungerar alltid bra med dem, de är bra på belysning och lyhörda för våra önskemål. Vi har till och med en egen hylla i butiken där de lägger materiel som kommit till oss, säger Leif Knutsson, montör Aspdahls Elektriska AB.

 

Stora lokaler med högt i tak

Emma Lindblom, Cardi belysningssäljare Elektroskandia, gick igenom projektet tillsammans med Leif Knutsson, tog fram förslag på nya armaturer samt gjorde en ljusberäkning och energisparkalkyl.

– Lastbilsverkstaden har en yta på cirka 2 500 kvadratmeter och det är högt i tak. Här satt 150 lysrörsarmaturer 2x49W och mitt förslag blev att ersätta dem med vår Cardi-armatur från serien Tryggve. Det är en IP23 industriarmatur med bra energieffektivitet och utvecklad för en enkel installation och montering. Armaturen Tryggve är, med sin smarta linsteknik, optimal att använda i anläggningar där det är högt i tak vilket ofta är fallet i industrilokaler, säger Emma Lindblom.

Roger Bergehed, Rejmes Bil, Leif Knutsson, Aspdahls Elektriska och Emma Lindblom, Cardi Elektroskandia.

Nästan halvering av energiförbrukningen

Som jämförelse tog Emma också fram ljusberäkning på att byta till nya armaturer alternativt bara byta till LED-lysrör.

– Valet blev att byta till nya armaturer och kalkylen visade att de med Tryggve kunde gå ned i antalet till 100 armaturer och få bättre ljus samtidigt som energibesparingen skulle bli hela 46 procent, säger Leif.

Elektroskandias tekniske innesäljare Pär Almberg offererade armaturerna, kontrollerade att de fanns på lager och efter att sen fått order såg han till att de blev levererade i en sändning ut till arbetsplatsen.

– Vi har belysningsarmaturen Tryggve även i vår butik här i Norrköping. Här är också högt i tak så den passar bra och det blev ett lyft belysningsmässigt när vi bytte till den, kommenterar Pär.

Flera anläggningar på gång

– Vi är jättenöjda med resultatet. Det är mycket bättre ljus, det blev en bra kalkyl och dessutom sparar vi mycket energi. Det är definitivt en win-win att byta till ny belysning. Vi har ganska många fastigheter och verkstäder och vi betar nu av dem vartefter och byter ut belysningen, ofta i samband med att vi gör ombyggnationer. Nu närmast är det bland annat bilverkstaden i Norrköping, säger Roger Bergehed.

Leif Knutsson berättar också att de har flera belysningsprojekt på gång framöver till Rejmes, bland annat lastbilstvätten i Motala och bilverkstaden i Linköping. Helt klart är att arbetet med att spara energi har hög prioritet inom Rejmes Bil.