Ljuset i försäljningshallen hos Brandt Bil i Säffle började bli allt sämre och dessutom hade man fått högre krav på belysningen i och med att man skulle börja sälja bilar från MG. Lösningen blev att byta till Cardi-armaturen Tryggve från Elektroskandia.

Brandt är bilkoncernen som säljer Dacia, Ford, MG, Mazda, Renault, Hyundai, Volvo Cars och Volvo Trucks & Buses samt dotterbolaget Brandt Båt som säljer elbåtar av märket X- Shore. Bolaget startades 1929 av familjen Brandt, som fortfarande är ägare till bolaget. Koncernen har 32 anläggningar på 22 orter med en omsättning på ca 3,5 miljarder samt cirka 600 anställda.

Högre krav på belysningen

Energi & Teknik i Arvika AB (ETAB) har samarbetat med Brandt Bil under flera år.

Jan Rosendal, ETAB

– Ja, vi har gjort en hel del eljobb på deras anläggning i Säffle och dessutom har vi handlat ganska många bilar av dem genom åren. Det var i samband med att de skulle börja sälja MG som det här med belysningen blev aktuellt. MG ställde krav på bättre belysning i försäljningshallen och man hade även själva märkt att ljuset där började bli allt sämre, säger Jan Rosendal, projektledare ETAB.

ETAB kontaktade Elektroskandia för att få förslag på lämpliga armaturer.

– Vi köper huvudsakligen den elmateriel vi behöver från Elektroskandia. De levererar med kvalitet, har bra service och rätt pris. Jag mätte upp bilhallens yta, tog några bilder på hur det såg ut och pratade sen med Elektroskandias tekniska innesäljare Niklas Nordberg, säger Jan Rosendal.

Niklas Nordberg, Elektroskandia

Bytte från 46 till 60 armaturer

Efter att Niklas gått igenom underlaget tog han en diskussion med Malin Thyberg, ljusdesigner på Elektroskandia, för att få förslag på lämplig armatur samt hjälp med att projektera belysningen.

– Den befintliga belysningen i försäljningshallen bestod av 46 stycken lysrörsarmaturer 2×58 W. Det var bara 3 meter i takhöjd vilket gjorde att vi inte kunde ha allt för starkt ljus, då det kunde innebära bländrisk. Vi gick därför upp i antalet armaturer istället. Valet blev 60 stycken av armaturen Tryggve BAS XXL Bred, en extremt bredstrålande armatur med en systemeffekt på 70 W och färgtemperatur 4000 K. Som standard är armaturen aluminiumfärgad, men efter kundens önskemål lackerade vi dem vita så att de skulle smälta in i det vita taket, säger Malin Thyberg.

Energibesparing

– Installationen av den nya belysningen var enkel då vi kunde återanvända kanalisation och kanaler och endast bytte armaturer och kablage, kommenterar Jan Rosendal.

Resultatet blev bättre ljus, 842 lux, samt en energibesparing på 35 procent, trots att antalet armaturer ökades.

– Brandt Bil blev så nöjda med resultatet att de även lät oss byta ut belysningen i tvätthallen. Deras anläggning i Säffle har verkligen blivit ljus, fräsch och samtidigt energieffektiv, avslutar Jan Rosendal.