I många projekt är det mest fråga om funktion då det gäller belysning. Det ska vara en jämnhet i ljuset och man ska uppnå vissa luxvärden, sen är man nöjd. Detta var dock inte fallet då det gällde More Gym i Västerås. Här ville man ha en stämningsfull belysning med variation på ljuset i lokalerna och där armaturerna skulle vara en del av inredningen.

I oktober förra året öppnade More Gym i Västerås, en exklusiv medlemsklubb för hälsa, välbefinnande och livskraft. Grundare och delägare är Mats Brokvist och Nina Landström.

– Min bakgrund är att jag tidigare startat gymkedjan Member 24, som växte till att omfatta 12 anläggningar. Det var ett traditionellt gym, med fokus på träning, en ganska tuff miljö och det var oftast packat med folk i lokalerna. 2019 sålde jag Member 24 och sedan dess har tanken grott om att starta en ny typ av gym, där man kan kombinera de goda bitarna i livet till en och samma plats. Detta har vi nu förverkligat genom att öppna More Gym, säger Mats Brokvist.

Nätverksgym

More Gym är en toppmodern anläggning på totalt 750 kvm och innefattar förutom gym även en konferensdel, matsal, lounge och behandlingsrum.

– Vi vill vara klubben som ger mer oavsett om det handlar om träning, affärer eller socialt umgänge. Till stor del är vår målgrupp företagare, som förutom att träna även kan jobba före eller efter ett träningspass, ha möten, konferenser eller nätverka i våra lokaler. Det är en stor, öppen och lyxig miljö som möjliggör såväl ett affärsmöte som en kopp kaffe i lugn och ro. Frukost ingår i medlemsskapet, man kan även förvara sina träningskläder här eller låna kläder om det skulle behövas. Allt ingår och vi vill verkligen att det här ska kännas som en naturlig samlingplats för aktiva vuxna som söker något mer än ett vanligt gym, säger Mats.

Stort fokus på inredningen

Mats Brokvist använde armaturer från Cardi på Member 24-gymmen och hade endast goda erfarenheter av belysningen. Därför var det naturligt att fråga Elektroskandia om förslag på lämplig belysning även till More Gym.

– När vi projekterade anläggningen lade vi stor vikt vid inredningen av lokalerna. Det ska inte kännas som ett vanligt gym när man kommer in på More Gym utan vi ville skapa en unik känsla och atmosfär som man inte hittar någon annanstans. Genomgående har vi valt att jobba med exklusiva material, något som även gällde belysningen. Vi vet av tidigare erfarenheter att rätt typ av belysning kan göra stor skillnad i hur man upplever lokalen. Vår målsättning var att inte ha det alltför ljust utan istället eftersträva en mer stämningsfull belysning, kommenterar Mats Brokvist.

För att förklara hur man tänkte så skickade Mats över sin kravspecifikation samt underlag till Tony Carlborg, belysningssäljare på Elektroskandia. Det var bland annat bilder på miljöer, med den känsla man ville ha av ljuset, samt även bilder på armaturer och förslag på var de skulle placeras. Mats hade även varit inne på Cardis hemsida och sett ut några lämpliga modeller.

– Jag var ute och besökte lokalerna i början av byggnationen och gick igenom allt på plats tillsammans med Mats. Jag tog också lite bilder och fick planritning över lokalerna, säger Tony Carlborg.

Designarmaturer från Molto Luce

Nästa steg var att ta fram förslag på armaturer samt göra en ljusberäkning över projektet. Detta gjordes av Tony tillsammans med Elektroskandias ljusdesigner Annika Sjöö.

– Normalt när vi tar fram ett belysningsförslag så utgår vi från rekommendationerna i Belysningsbranschens planeringsguide för belysning inomhus, Ljus & Rum. Det kunde vi dock glömma i det här fallet. Här ville man inte bara ha ljus, med en viss jämnhet och luxtal utan här gällde det för oss att försöka skapa den känsla de ville uppnå. De ville ha variation i ljuset, harmonisk känsla med varmvitt ljus och där även armaturernas design var viktig som en del av inredningen, säger Annika Sjöö och fortsätter:

– Jag och Tony gick igenom önskemålen och tog fram förslag på armaturer, gjorde ljusberäkningar och även en 3D-visualisering över lokalerna. Dels använde vi armaturer ur Cardi-sortimentet dels ur sortimentet från vår leverantör Molto Luce. De har ett brett produktprogram med fokus på designarmaturer, som passar till exempel i restauranger, hotell-lobbys och liknande miljöer. Med Molto Luce i programmet har vi alla möjligheter att skapa belysning som verkligen ”sticker ut”.

Anläggningen andas exklusivitet

Efter det första förslaget bollade man lite idéer fram och tillbaka i omgångar innan det slutliga förslaget fastställdes. I gymdelen och omklädningsrum är det framför allt riktbara spotlights på skena och även infällda spotlights. Till loungedelen valdes pendlade glasglober och i köket pendlade glödlampor.

– Det var väldigt roligt att genomföra det här och jag hoppas på fler liknande projekt i framtiden. Visst var det utmaningar, med ett helt nytt sätt att tänka och vi är inte vana att jobba med så låga lux-värden, men slutresultatet blev dock riktigt bra, kommenterar Annika.

– Vi är supernöjda med belysningen och Elektroskandia lyckades verkligen få fram den känsla vi ville ha. Det hela blev mycket smakfullt och bidrar till att anläggningen andas exklusivitet. Sedan öppningen förra året har vi fått en flygande start med många medlemmar och mycket bokningar av såväl konferensutrymme som matsalen. Vi har fått bra respons på vårt koncept och ser därför mycket positivt på framtiden, avslutar Mats Brokvist.