Jemseby Elektriska hade fått uppdraget att installera belysningen i trapphuset till nya Idrottens Hus i Stockholm. Den stora utmaningen var bara att man, för kabeldragningen, måste få fram ett rörsystem som gick att pulverlacka i exakt samma röda färg som trappan.

I Idrottens Hus samlas Riksidrottsförbundet, som är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen och cirka 70 specialförbund. Det är allt ifrån mindre förbund med en person anställd till exempelvis Svenska Golfförbundet med ett 60-tal anställda. Strax innan jul 2015 flyttade Riksidrottsförbundet och drygt 30 av specialförbunden från sina tidigare lokaler i Storängsbotten till nya Idrottens Hus vid Skanstull i Stockholm. Totalt omfattar Idrottens Hus cirka 350 arbetsplatser. Inredningsentreprenören Senab var tillsammans med projektledaren Per Elvin på Nomad och arkitekt Lotta Löfgren ansvariga för inredning, specialsnickerier, gardiner, mattor och belysning.

Samarbete och engagemang

idrottenshus_2– Tanken bakom nya Idrottens Hus var att idrotten skulle avspeglas i lokalen. Det ska synas att det handlar om idrott och sport. Detta med hjälp av färg, rörelse, form och mönster, säger Lotta Löfgren, ljusdesigner och inredningsarkitekt på Ljusrum AB. Det här har varit ett riktigt roligt projekt som har byggt på ett stort samarbete och engagemang från alla inblandade. Vi har till exempel haft workshops med Riksidrottsförbundet och de olika specialförbunden, där alla haft möjlighet att säga sitt. Resultatet har blivit lokaler med stor flexibilitet för att ändra och kunna växa efter behov. När det gäller färgval har vi bland annat jobbat med färgerna i de olympiska ringarna, mer mustigt på de gemensamma ytorna och lite lugnare färger på arbetsplatserna.

Trappa binder ihop våningsplanen

Riksidrottsförbundet hyr tre och en halv våning i fastigheten. En central punkt är trappan mellan våningarna.
– Den röda trappan med sin unika belysning på fondväggen är hjärtat i byggnaden och kallas för Aortan. Som en ”kroppspulsåder” binder den samman våningarna och de olika förbunden, säger Lotta Löfgren.

Ansvariga för att installera belysningen i trapphuset var Jemseby Elektriska.
– Belysningsarmaturerna var beställda av inredaren men de ville att vi skulle ta fram ett rörsystem för kabeldragningen till armaturerna. Det var också ett krav att rören skulle vara lackade i exakt samma röda färg som trappan, säger Patrik Jemseby, på Jemseby Elektriska AB och fortsätter:
– Jag kollade runt hos några leverantörer men hittade inget lämpligt rörsystem som uppfyllde kravet – att kunna pulverlackas i 200 graders värme. Då tog jag kontakt med Joakim Becker på Elektroskandia. Vi har haft kontakt under 20 års tid och jag vet att han har bra kunskaper. Dessutom har Elektroskandia ett stort sortiment, bra priser och bra logistik.

Joakim Becker, utesäljare på Elektroskandia, vid det rödlackade rörsystemet i Idrottens hus.

Joakim Becker, utesäljare på Elektroskandia, vid det rödlackade rörsystemet i Idrottens hus.

Rörsystem som gick att lacka

Efter att ha tittat runt bland Elektroskandias leverantörers utbud så hittade Joakim ett rörsystem från OBO Bettermann som skulle kunna passa.
– Det var elförzinkade pansarrör som klarar temperaturer mellan -45 grader till 400 grader. Alltså skulle de fungera att lacka, säger Joakim Becker, utesäljare på Elektroskandia.

OBO Bettermanns metallrör används framför allt för att skydda kablar  i speciellt utsatta områden, till exempel inom industrin, i trapphus eller offentliga lokaler – i alla anläggningar där elinstallationer behöver ett mekaniskt skydd. Nu var ju inte detta fallet utan de valdes här framför allt för att de klarade att lackeras.

– Jag visade upp prov på metallrören för vår uppdragsgivare och fick godkänt innan de lackerades. Förutom 90  meter pansarrör så lackerades även rörböjar, skarvmuffar och de förzinkade klamrarna. OBO Bettermann hade även en integrerad T-skarv som lackades. Det var viktigt att allt var i exakt samma färg, säger Patrik Jemseby.

I vintras installerades belysningen och rörsystemen och Aortan tog form.
– Det var mycket raka linjer och vi använde laser för att få allt exakt rakt. Vi är nöjda med slutresultatet, säger Patrik Jemseby.

– Trappan var en viktig del i det arkitektoniska arbetet med Idrottens Hus. Trappan sammanlänkar våningsplanen och den viktiga, gemensamma mötesytan ”Arenan”. Det blir extra tydligt när den röda belysningsinstallationen binder samman de fyra våningarna. Det känns bra att de visioner och idéer som vi hade kunde förverkligas på ett så bra sätt, avslutar Lotta Löfgren.