Att skapa en unik miljö där belysningen hade en viktig roll var målsättningen när Zoogiganten skulle återuppbygga sin butik efter att den brunnit ned. Elektroskandia var med i hela processen från idéstadiet och med armaturer från ett antal olika leverantörer kunde man leverera en kreativ belysningslösning med det där lilla extra.

För 10 år sedan förvärvade bröderna Markus och Daniel Cederholm Zoogiganten i Lomma och har sedan dess byggt upp det från att vara en djuraffär till att bli ett center för djurvänner, med djurhotell, hunddagis, djursalong, minizoo, veterinär och utbildningar.

– Det har varit en rolig och spännande resa att utveckla verksamheten. Tyvärr drabbades vi en natt i slutet av 2021 av en brand i vår djurbutik och tillhörande lager. Butiken totalförstördes och ett flertal djur brann inne. Det hela innebar givetvis en stor tragedi för oss, men vi fann ny kraft för att komma tillbaka med målsättningen att bygga upp Zoogiganten till något bättre, något nytt – ett Zoogiganten 2.0, säger Daniel Cederholm.

 

Brand i butiken

Butiken brann ned medan övriga lokaler klarade sig och då butiken är motorn i verksamheten var det viktigt att hålla igång den. Det löste man genom att bygga upp en provisorisk butik i ett gammalt växthus.

– Zoogiganten är belägen i en gårdsliknande miljö med en speciell atmosfär, där många av besökarna handlar samtidigt som det har blivit ett utflyktsmål där man kan titta på djuren och ta en kopp kaffe. Den nedbrunna butiken var gammal med en själ i väggarna, något vi ville bevara när vi skulle bygga upp en ny butik. En utmaning var att det inte fick bli för stelt och modernt, säger Daniel.

Sinus El hade tidigare gjort en del mindre jobb åt Zoogiganten både i Lomma och vid deras butik i Malmö och fick nu efter branden förtroendet att utföra elinstallationerna i den nya butiken som skulle byggas.

– Jag och Daniel hade ett första möte bland annat kring belysningen, där vi spånade kring olika lösningar. Därefter var det dags att ta in experter och då kontaktade jag Elektroskandia, säger Marcus Andersson, Sinus El.

 

Skapa optimal belysningslösning

Sinus El hade tidigare främst anlitat en annan grossist, men då Elektroskandia bearbetat dem aktivt den senaste tiden beslöt de att testa dem till detta projekt, både när det gällde leverans av belysning samt övrig elmateriel. På Elektroskandia blev utesäljaren Peter Predler ansvarig för projektet.

– Jag var tidigare belysningsspecialist hos en annan elgrossist, jag brinner verkligen för belysning och det här kändes direkt som ett spännande projekt. Det började med att jag besökte Zoogiganten och gick igenom det hela tillsammans med Daniel och Marcus. Då bestod den nya butiken bara av fyra väggar så vi hade alla möjligheter att skapa en optimal belysningslösning, säger Peter Predler.

– Vi hade en vision om vad vi ville uppnå och redan vid första mötet fick jag chansen att berätta det för Elektroskandia. Min expertis är mer kring hamstrar och papegojor än belysning medan Elektroskandia har bred erfarenhet av belysning i olika miljöer. Det visade sig bli ett bra samspel, säger Daniel.

Flera belysningsfabrikat

Peter jobbade fram ett belysningsförslag med val av armaturer för de olika delarna i den 1100 kvadratmeter stora butikslokalen.

– För att få en så optimal lösning som möjligt valde jag armaturer från olika leverantörer, som alla är bäst inom sina respektive områden. Bland de belysningsfabrikat vi levererat till Zoogiganten märks främst Cardi, Hidealite, Steinel, Bellalite och Exaktor Proton Lighting, säger Peter.

Lösningarna har ändrats under resans gång då utformningen av butiken utvecklats. Peter har även varit på plats och provbelyst en hel del. Efter det att alla inblandade gått igenom det hela offererade sedan Jimmy Roth, teknisk innesäljare Elektroskandia den kompletta belysningslösningen.

– Kunden accepterade offerten och sedan var min uppgift att se till att synka det hela med alla leverantörer och se till att alla leveranser fungerade. Då det gällde övrig elmateriel till projektet så har installatören till stor del beställt det själva och antingen fått levererat till projektet eller att de hämtat ut hos vår butik i Lund, säger Jimmy Roth.

 

Energieffektiv och framtidssäkrad

På reptilavdelningen och i akvariet har man förutom skensystem med spotlights använt effektljus med projektorer. På reptilavdelningen belyses träden med grönt neonljus medan akvariet har blått neonljus som lyser i ett segel. I den nya butiken är det svarta skensystem med svarta spotlights samt nedpendlade designarmaturer över butiksdisken och cafédelen. Utomhus har man RGB-belysning som lyser upp den stora ZOO-skylten på taket, med möjlighet att ändra färger på ljuset. Vid kaninburarna utomhus har man använt armaturer som rostar och får patina på ett naturligt sätt. I butikens lagerdel är det industriarmaturer med närvarodetektorer, så att belysningen bara lyser då det är människor i lokalen.

– Det har varit stort fokus på att belysningsanläggningen ska vara energieffektiv och dessutom framtidssäkrad, så man ska kunna flytta om i lokalerna utan att behöva ändra belysningsinstallationen, kommenterar Peter.

 

Unikt, lyxigt och kostnadseffektivt

– Det har varit ett kul projekt där vi fått vara med i hela processen och tillsammans installatör och slutkund jobba fram en bra lösning. Det här projektet är ett typexempel på vår bredd inom belysning på Elektroskandia och att vi hjälper kunden från A till Ö, säger Peter Predler.

– Vi litade på Peter och Elektroskandia och deras erfarenhet och allt har fungerat som det var sagt. Elektroskandias medarbetare har bra kunskap och har också ett trevligt bemötande så jag kommer anlita dem till flera projekt framöver, säger Marcus.

– Elektroskandia kom med flera ”outside the box”-lösningar som samtidigt var kostnadseffektiva och belysningen har bidragit till att de nya lokalerna känns både unika och lyxiga. Resultatet har blivit riktigt bra och vi är mycket nöjda, säger Daniel Cederholm.