Landhs El arbetar huvudsakligen med installationer, service och underhållsarbeten åt företag inom tillverkningsindustrin, men utför även arbeten åt privatpersoner. Ibland kräver uppdragen kreativitet och detektivarbete utöver det vanliga, för att hitta rätt lösning. Det var också fallet då man nyligen tog sig an uppdragen att installera belysning i masten på en segelbåt och vid infarten till en herrgård.

Landhs El köper det mesta av den elmateriel de behöver från Elektroskandia. 

– Vi är ofta inne i butiken i Norrköping, de har ett bra utbud, butikspersonalen är lyhörd och lägger upp de produkter vi behöver. Och när vi beställer något har vi leveransen nästa dag. Om jag har några frågor brukar jag oftast ringa deras utesäljare Charlie Eriksson, som jag lärt känna under åren, säger Christian Tankred, elinstallatör Landhs El.

Christian Tankred, Landhs El och Charlie Eriksson, Elektroskandia på plats för att kolla in belysningen.

Belysning för säkerhets skull

Segelbåten är en 54 fots Hallberg Rassy, med hemmahamn i Arkösund. 

– Segelbåten ägs av en vän till mig som har stort seglingsintresse och i framtidsplanerna finns att segla med båten på de större haven. Att montera belysning uppe i masten hade dels ett säkerhets- dels ett utseendeperspektiv. Med sådana här stora båtar ligger man ofta på svaj och då finns det risk för påkörning nattetid av andra båtar om man inte har en tydlig belysning. Visst finns det belysning i båttillbehörsbutiker att sätta upp i spridarna, men de ger dålig spridning av ljuset och är dyra i inköp. Vi ville istället hitta vanliga elprodukter av hög kvalitet som skulle klara av att användas på en båt, säger Christian Tankred.

Man klurade på lite olika lösningar till båten innan man fastnade för att använda sig av LEDstrip. Efter lite testande så bestämde man sig för att köra och produkten man valde var en 24V LEDstrip Line IP67 från Hide-a-lite. Först testades med standard-stripen men efter att ha sett Line-varianten tyckte man det blev mycket snyggare med den.

– Efterfrågan på LEDstrips ökar hela tiden, vi har ett brett utbud och det finns många användningsområden, men det här är nog första gången de används i en mast på segelbåt, kommenterar Claes Nordén, utesäljare Hide-a-lite.

Effektfull belysning på segelbåten.

Effektfullt med LEDstrip i masten

– Vi har popnitat profiler på spridarna i masten och i underkant på bommen. På profilerna har vi sen fäst 25 meter LEDstrip med dubbelhäftande tejp samt limmat för säkerhets skull. När vi väl var klara blev vi positivt överraskade av det effektfulla resultatet. Det blev mycket bättre än vi trodde, den fina belysningen väcker uppmärksamhet och min vän har fått mycket beröm för lösningen, säger Christian Tankred och fortsätter:

– För att garantera att det alltid matas ut 24V så har vi också monterat en DC/DC-konverter. Dessutom har vi satt in en elcentral med tvåpoliga säkringar, tvåpoliga kontaktorer och en riktig elpanel. Det är ofta strul med elen på båtar då mycket är klent dimensionerat. Vi försöker förebygga så mycket som möjligt och nu är installationen mer ”bulletproof” än tidigare. Nästa steg blir sen att börja med grovelen ombord, att centralisera och säkra upp allt så det blir enklare att felsöka och vi ska även byta till ny belysning inne i båten.

Stolparna och armaturerna i det klassiska utförandet kommer verkligen till sin rätt i allén upp till herrgården.

Infartsallé och gårdsplan

Den aktuella herrgårdsfastigheten ligger en bit utanför Norrköping och ägs sedan en tid tillbaka av en av företagets gamla kunder. Marken är på totalt 160 hektar och förutom huvudbyggnad består fastigheten av två ekonomi­byggnader och fyra hus för uthyrning. Allt renoveras nu till originalskick. Här var uppdraget att installera ny utomhusbelysning längs infartsallén och på den stora gårdsplanen. 

– Kraven var höga då man ville att stolpar och armaturer skulle se så autentiska ut som möjligt. Inte en skruv fick synas och stolparna måste vara i tidstypiskt, gammalt utförande i gjutjärn. Det krävdes en hel del detektiv­arbete innan vi kunde hitta det vi sökte. Jag tycker dock att det är lite roligt och utmanande att leta fram rätt produkter, säger Christian Tankred.

Stolparmaturen Brahe från Westal.

Stolpe och armatur i klassiskt utförande

Efter att ha skannat av marknaden och även varit ute och tittat på andra installationer fastnade man för Westals gjutjärnsstolpe samt stolparmaturen Brahe. 

– Det här är en armatur med gjuten stolpe i ett riktigt klassiskt och stilrent utförande som vi haft i vårt sortiment sedan 80-talet. Vi säljer en hel del av modellen till bland annat kyrkor, herrgårdar, hotell och större fastigheter. Produkten är lagervara och den produceras vid vår fabrik i Bankeryd, inflikar Ulf Olsson, försäljningschef Westal.

– Christian hörde av sig till mig och vi tog in priser från Westal. Totalt gällde det fem stolpar i ett första skede för att sedan kompletteras med ytterligare 20 stycken, kommenterar Charlie Eriksson.

– Stolpen och armaturen kommer verkligen till sin rätt i allén där vi nu monterat dem. Vår kund är också mycket nöjd med lösningen, säger
Christian Tankred.

– Vi har ett nära samarbete med Landhs El, som är roliga att jobba med. Det är en installatör som verkligen bryr sig om att ta fram rätt produkt till rätt ställe och de har också förmågan att tänka lite ”outside the box”, avslutar Charlie Eriksson.