– Vi ville ha en bra arbetsmiljö på vårt nya kontor men även kunna visa upp snygga belysningslösningar för potentiella hyresgäster, säger Björn Karlsson, vd för fastighetsbolaget Västerhuset. Lösningen blev Cebe-armaturer med Tunable White från Elektroskandia som möjliggör att man kan reglera belysningens färgtemperatur och ljusflöde, vilket är nödvändigt för att skapa ”Human Centric Lighting”, en belysning som följer dagsljusrytmen.

För snart 30 år sedan startade fastighets­bolaget Väster­huset. Idag förvaltar man cirka 120 000 kvm kom­mersiella lokaler i Skövde och Jönköping. 

– Vi växer och det var också anledningen till flytten. Vi valde att ta en vakant lokal i Skövde för att där bygga nytt kontor som vi kan växa i. En tanke vi hade med de nya lokalerna var att de också skulle kunna visa på olika möjligheter, ge inspiration och fungera som referenslokal att visa upp för nya och gamla hyresgäster, säger Björn Karlsson och fortsätter:

– Ett område vi ville satsa på var belysningen i lokalerna. Vi har alltid varit belysnings­nördar och vet att det sker en stor utveckling på området. Här ville vi ha lite häftigare grejer, dels för att kunna visa upp och höja statusen på lokalerna men samtidigt få en riktigt bra belysning och arbetsmiljö. 

Förslag på belysning i framkant

Daniel Gustafsson arbetar på Elcenter i Skövde, som fick uppdraget att ansvara för installation av såväl el, data och belysning. 

– Vi började jobba med projektet förra sommaren. Då gällde det först rivning av allt det gamla, då hela våningsplanet där de skulle sitta blåstes ut. Därefter tog jag kontakt med Christian Bengtsson på Elektroskandia för att gå igenom vad de kunde erbjuda när det gällde belysning, säger Daniel Gustafsson.

Elcenter i Skövde är stora butikskunder hos Elektroskandia och man har ett nära sam­arbete. Till det här projektet har Elektro­skandia levererat det mesta, från installationsmateriel och centraler till belysning.

– Daniel kom till oss med ritningarna på lokalerna och företagets krav på belysningen. Förutom jag själv var även vår ljusdesigner Malin Thyberg med i diskussionerna. Ett krav var att man ville ligga i framkant, det skulle vara lite mer påkostat än standard och vi fick fria händer att komma tillbaka med ett förslag, säger Christian Bengtsson, utesäljare Elektroskandia.

Öka komforten

Elektroskandias förslag innebar att man skulle använda sig av armaturer med Tunable White (TW) för att kunna programmera Human Centric Lighting (HCL), allt för att öka komforten för personalen. Christian visade funktionen genom en styrpanel och en armatur, hur ljuset kan ändras under dagen. 

– Jag visade förslaget och även panelen för kunden. De tyckte om vad de såg och beställde direkt, säger Daniel Gustafsson.

Alla ytor i lokalerna är försedda med armaturer med Tunable White, förutom förråd och toaletter. Hela systemet är DALI och vid elcentralen sitter en styrning från Helvar. Styrningen  möjliggör ”Human Centric Lighting” vilket innebär att färgtemperaturen och ljusflödet är centralt orienterat till människan och dess naturliga behov av ljus under dygnet. Det ökar människans väl­befinnande, trivsel och prestationsförmåga.

Kan även styras individuellt

– För att efterlikna dagsljuset är anläg­g­­ningen programmerad så att ljuset på morgonen är varmvitt för att mitt på dagen bli kallvitt och på eftermiddagen återigen bli varmare, säger Daniel Gustafsson och fortsätter:

– För bästa möjliga energieffektivitet har vi också installerat närvarodetektorer i lokalerna. Det krävs aktiv tändning i varje kontor och belysningen släcks ned automatiskt om ingen vistas i lokalen. Förutom den centrala programmeringen av ”Human Centric Lighting” så kan man även enkelt styra belysningens ljusfärg och ljusstyrka individuellt i varje kontorsrum, med hjälp av Helvar-panelen Illustris.

 Ljusförändringen gör skillnad

De Cebe-armaturer som använts i projektet är Cirro Pendel, Parentes, Plato, Cubo, Vektor Bas, DL 150 samt Helios 360. 

– Alla armaturer är ur vårt standardsortiment utom den pendlade kontorsarmaturen Parentes, som vi projektanpassade för Tunable White, säger Malin Thyberg, ljusdesigner Elektroskandia.

– Vi flyttade in i våra nya lokaler i slutet av januari så vi har hunnit bo in oss nu. Alla vi som arbetar här är nöjda med belysningen och tycker att ljusförändringen under dagen gör skillnad. Man märker av det och det ger oss en bättre arbetsmiljö, avslutar Björn Karlsson.