Elektroskandia levererar belysning till allt fler restauranger runt om i landet. Med egna varumärket Cardi tillsammans med andra kända varumärken i sortimentet kan man erbjuda kompletta lösningar för de flesta objekt och dessutom kan Elektroskandias ljusdesignavdelning ta fram förslag på armaturer, ljusberäkningar och ritningar i 3D. Två aktuella projekt där Elektroskandia levererat belysning och övrig elmateriel är till de två nyöppnade snabbmatsrestaurangerna Jureskogs och ChopChop i Kalmar. 

Installatör i bägge projekten var LR-Installa­tion, som bedriver entreprenad inom el, vatten, värme och sanitet samt försäljning av el- och VVS-artiklar från egna butiker och installationer och service inom tvätt/storkök. Företaget har cirka 180 medarbetare och verkar främst inom östra Småland och Blekinge. P-O Olofsson är projektledare på LR-Installation.

– Det hela började förra hösten då vi fick i upp­drag av vår samarbetspartner, Byggnadsfirma Ivar Glebe AB att räkna på de bägge restaurang­erna i Kalmar samt även nyetableringen av möbelföretaget Jysk på Öland. Uppdragsgivare var P&E Fastigheter. Vi tog hem alla tre projekten, både el- och VS-entreprenaden, som under­entreprenör till Glebes, säger P-O Olofsson.

 

P-O Olofsson, LR-Installation och David Gissberg, Elektroskandia.

Klart till midsommar

Restaurangerna ligger intill varandra, i bästa läge vid köpcentrumet Hansa City nära Ölandsbron. Jureskogs har en yta på 271 kvadratmeter och ChopChop 380 kvadratmeter. 

– Installationsmässigt var det inte så komplexa anläggningar, den stora utmaningen för oss var tiden. Jureskogs hade krav på att det skulle vara färdigt till midsommar och ChopChop ville kunna öppna till semestern. Dessutom hade vi Jysk, som skulle vara klart i början av september. Totalt har vi haft 10 till 12 man som arbetat på de tre projekten, säger P-O Olofsson.

På grund av det pressade tidsschemat var leveranssäkerheten en av de viktigaste parametrarna när LR-Installation valde mate­rielleverantör.

– Elektroskandia är vår huvudleverantör till alla tre projekten. Vi brukar anlita dem sedan flera år tillbaka, jag fungerar bra tillsammans med killarna på Elektroskandia, de kommer med lösningar och tar alltid fram den materiel vi behöver i tid, säger P-O Olofsson.

På Elektroskandia var utesäljaren Jan Franzén och tekniske innesäljaren David Gissberg ansvariga för projekten.

– Vi är totalleverantör, projekten har flutit på bra och vi har kunnat leverera i tid. Mycket av materielen har vi haft på lager och jag vill ge en eloge till marknad- och logistik­avdelningen som ser till att vi har ett så välfyllt lager, kommenterar Jan Franzén.

Belysningsförslag och ljusberäkningar

– LR-Installation beställde det mesta via webben medan vi framför allt hjälpte dem med att ta fram förslag på belysning till restaurang­erna, såväl utomhus som inomhus. Vi har ju utrustat en hel del andra restauranger med belysning så vi hade bra referensprojekt. Vår ljusdesignavdelning tog också fram ljusberäkningar, säger David Gissberg och fortsätter:

– Jureskogs levererade själva armaturer till matsalsdelen medan vi levererade Cardi svarta 3-fas armaturskenor. Vi levererade även armaturer till kök, diskrum och wc samt till viss del utomhus, Westals stolparmaturer VPEX 55W. Till ChopChops matsal levererade vi armaturen Cardi Luni 150 med svarta dekorringar samt Cardi svarta 3-fas armaturskenor. Även armaturer till bakre utrymmen i restaurangen samt Westals stolparmaturer VPEX 55W utomhus.

Värt att nämna är också att Elektroskandia levererade radontätningar för tätning av markrör, en produkt som numera är lagerlagd vid centrallagret i Örebro.

Cardi Luni 150 med svarta dekoreringar samt Cardi svarta armaturskenor ger en snygg kontrast i taket på ChopChop.

Bra resultat

Restaurangerna blev klara i tid och Jure­skogs kunde börja servera hamburgare vid midsommar och ChopChop asiatiska rätter lagom till sommarsemestern. Jysk öppnade den 9:e september.

– Allt har fungerat enligt plan och upp­dragsgivarna är nöjda med resultatet. Bra att kunna ha Elektroskandias ljus­designavdelning som bollplank, med deras erfarenhet går det snabbt att hitta den bästa lösningen. Vi är nu i full gång med nya projekt och just nu håller vi på med installa­tioner till en skola och matsalsbyggnad i Kalmar och vi offererar även till ett reningsverk. Så det händer en hel del här i regionen och det är positivt att vi får förtroende att utföra installationerna i många av projekten, avslutar P-O Olofsson.