Explosionen utanför fastigheten vid Ådalagatan i Linköping blev förstasidesstoff i Sverige förra sommaren. Förödelsen var omfattande och återuppbyggnadsarbetet har tagit tid. Tornby El har ansvarat för allt elarbete i fastigheten, något som de gick igång med redan samma dag som händelsen ägde rum.

På morgonen den sjunde juni 2019 hände det som ingen trodde kunde hända i Sverige. En kraftig bomb exploderade vid Ådalagatan i centrala Linköping. Som genom ett under skadades ingen människa allvarligt fysiskt men den materiella förödelsen blev omfattande, med skador på 131 lägenheter varav 10 totalförstördes. Hyresgäster från flera av de drabbade fastigheterna fick evakueras och i den värst drabbade fastigheten på Ådalagatan 1 och 3, där man till och med fick byta ytterväggen, pågår fortfarande renoveringen av totalt 37 lägenheter. Ännu har ingen gripits för dådet.

Provisorisk el

Det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden, som förvaltar de drabbade fastigheterna, gav upp­draget att återuppbygga samt renovera de skadade fastigheterna till Teknikbygg­arna och Tornby El är ansvariga för allt elinstallations­arbete.

– Vi var på plats i ett tidigt skede för att koppla bort den befintliga strömmen och ersätta med provisorisk byggström och belysning. Detta måste göras direkt innan polisens tekniker kunde gå in och påbörja sitt undersökningsarbete i fastigheten. I början var det en märklig och lite kuslig känsla att gå omkring och arbeta inne i ett hus fullt med glassplitter och spruckna väggar. Det kändes som att befinna sig i en krigszon, säger Oskar Berzelius, montör på Tornby El.

Dragit ny el i 12 lägenheter

Efter det inledande elarbetet dröjde det lång tid innan polisen var klar med sin besiktning. I höstas kunde Tornby El påbörja arbetet med återuppbyggnaden av elen.

– Vårt uppdrag var att gå igenom all befintlig el och se till och kontrollera så det var säkert. Då huset var helrenoverat så sent som 2011 ville man att vi skulle behålla så mycket som möjligt av den befintliga elen som möjligt. Av de 37 lägenheterna på Ådalagatan 1 och 3 har vi dragit helt ny el i 12 lägenheter och i de resterande kompletterar vi med den befintliga elen, säger Oskar Berzelius.

Passade på att byta belysning

Elektroskandia har levererat all elmateriel för återuppbyggnads­arbetet till Tornby El. 

– Det mesta vi levererat är vanligt installationsmateriel som kabel, slang, rör, apparater etc. Dessutom har vi levererat en hel del belys­ning, då man beslutade att byta ut all belysning till energieffektiv LED när man ändå var igång, säger Anders Davidsson, utesäljare på Elektroskandia.

– Vi köper i princip all elmateriel av Elektro­skandia. De är bra att ha att göra med och det fungerar alltid smidigast med dem, säger Oskar Berzelius och fortsätter:

– Det har onekligen varit ett speciellt projekt att jobba med, inte minst i den inledande fasen. Men ju längre återuppbyggnads­arbetet fortskridit så har det övergått till att vara som vilket ROT-jobb som helst. Nu är vi inne i slutfasen och sista augusti ska allt vara klart.