I och med att lysrören fasas ut byter många nu till nya LED-armaturer. I en del fall vill dock fastighetsägaren behålla sin befintliga armatur och endast uppgradera innanmätet till LED. Så var fallet för SKB, som i trapphusen i ett stort kvarter på Kungsholmen hade snygga armaturer som fortfarande var i bra skick. Cardi tog med detta önskemål från SKB fram ett komplett återbruks-kit med reflektorer för de 265 armaturerna. Det blev en kostnadseffektiv och hållbar lösning.
Kvarteret Tegelpråmen på Kungsholmen i Stockholm är byggt 1996-97 och består av 120 lägenheter i åtta trapphus. Trapphusen belyses av totalt 265 armaturer.
– De befintliga belysningsarmaturerna i trapphusen var bestyckade med kompaktlysrör och i och med lysrörsutfasningen så visste vi att något behövde göras. Det var dock ingen stress då vi hade ett antal lysrör på lager och kunde byta när de gick sönder, men visste att lagret skulle ta slut förr eller senare, säger Pelle Brännström, elansvarig på SKB.
SKB är en kooperativ hyresrättsförening som bygger, förvaltar och hyr ut lägenheter till medlemmarna. Idag har man nära 9 000 lägenheter i Stockholms stad och ytterligare sex kommuner. Det gör dem till den största privata hyresrättsaktören i Stockholm.
Nöjda med de befintliga armaturerna
– Vi ville dock helst inte köpa nya armaturer då vi var nöjda med de befintliga, som var påkostade och fräscha glasarmaturer med gjutjärnsbotten. Jag tog kontakt med ett antal belysningsleverantörer för att se om det gick och om det lönade sig att uppgradera våra armaturer till LED, säger Pelle.
Pelle Brännström har samarbetat med Robert Johansson, Cardi belysningssäljare Elektroskandia, i flera tidigare projekt med gott resultat.
– Pelle kontaktade mig för ungefär ett år sedan och vi åkte först tillsammans till fastigheterna för att se hur det såg ut på plats. Vi får allt oftare förfrågningar från kunder som vill kunna förse sina armaturer med LED-insatser. Ett bra sätt att spara på resurser och minska miljöbelastningen, säger Robert Johansson.
Robert Johansson, Elektroskandia och Pelle Brännström, SKB.
LED-insatsen.
LED-insatsen monterad i armaturen.
Kundspecifika LED-insatser
Elektroskandia har gjort många återbruksprojekt genom åren och kan ta fram LED-kit till såväl de egna Cardi-armaturerna som till andra armaturfabrikat. Att ta fram en kundspecifik LED-insats beror på komplexiteten, men hamnar normalt på cirka tre till sex veckor. Om det är armaturer man i tidigare återbruksprojekt tagit fram LED-insatser till så finns ritningar klara och processen blir kortare.
– Vi skruvade ner en av armaturerna och skickade till vår fabrik, där de fick undersöka om de gick att LED-ifiera och vad det skulle kosta, säger Robert.
– Beskedet blev att de skulle kunna ta fram LED-insatser till våra armaturer och vi fick även offert. Vi jämförde sedan kostnaden för detta jämfört med att köpa nya armaturer. Att köpa nytt hade blivit mycket dyrare men det fanns även andra fördelar – bytet skulle gå fort, man behövde inte borra i väggarna och störa hyresgästerna. Sist men inte minst så är det en stor fördel ur hållbarhetssynpunkt, att slippa kassera fullt fungerande armaturer för att köpa nya, som ska produceras och fraktas, säger Pelle Brännström.
Energibesparing på närmare 78 procent
Elektroskandia tog fram ett provexemplar med LED-insats, som sattes upp på plats och provades. Sedan modifierades den med olika ljusstyrkor innan man hittade rätt. Därefter beställde SKB:s elinstallatör de 265 st LED-insatserna och installationsarbetet slutfördes i oktober.
– Med LED-insatserna kommer vi göra en energibesparing på närmare 78 procent, vilket motsvarar cirka 68.000 kronor per år. Att på detta sätt kunna återbruka armaturer har så många fördelar, såväl ekonomiska som miljömässiga. Inför nästa år tittar vi nu på ytterligare ett par av våra fastigheter, med finare armaturer, där vi tror att det också kommer bli en perfekt lösning med nya LED-insatser, avslutar Pelle Brännström.