– Att man kan arbeta effektivare och slipper åka och hämta kompletterande produkter är bara en av fördelarna med att ha ett kundunikt lager från Elektroskandia i bilen, säger Amanda Lindberg, elinstallatör på Lightup i Piteå.

För två år sedan startade Dmitri Berg Lightup i Piteå och ett år senare började Amanda Lindberg på företaget.  

– Vi har mest privatkunder och arbetar med elinstallation och service i såväl nybyggnationer som ROT-projekt i Piteå med omnejd. Det är ett arbete med stor variation och vi åtar oss det mesta, men en av våra speciali­teter är belysning och belysningsstyrning, berättar Amanda Lindberg.

Snabb tillgång till produkter

Lightup har Elektroskandia som sin huvud­grossist och man besöker ofta butiken i Piteå. Det var i samband med ett av dessa besök som man tog en kaffepaus tillsammans med utesäljaren Jan Norberg.

– De berättade att de skulle köpa en till firmabil och jag föreslog att de i samband med det skulle utrusta den med ett kundunikt lager från oss. Lightup har inget eget lager utan kommer in i butiken och hämtar produkter när de behöver. Och det kan ju bli en hel del extra åkande för att hämta produkter man behöver komplettera med. Att ha ett kundunikt lager i bilen innebär att man alltid har snabb tillgång till de produkter som används mest frekvent och man behöver inte ligga ute med pengarna för lagret. De faktureras först när de skannar ut produkter till ett projekt, säger Jan Norberg.

Både Dmitri och Amanda tyckte det här kunde vara väl värt att prova i bägge bilarna.

– Förutom att slippa extra åkande så skulle vi få bättre koll på vad vi har i bilarna. Redan tidigare hade vi kompletterande produkter i våra bilar men vi visste inte exakt vad eller hur mycket, säger Amanda Lindberg.

Ordning och reda

Första steget blev att välja ut vilka produkter man skulle ha i bilarna. Det gjordes helt enkelt genom att Dmitri gick runt i Elektro­skandiabutiken och skannade av de aktuella artiklarna med hjälp av en handskanner. Med detta som underlag tog Elektroskandia fram en produktlista.

– Totalt blev det cirka 150 olika artiklar. Det är allt ifrån brytare, uttag, säkringar, FK-kabel och förskruvningar till dosor, dimmers och Plejd-produkter. Vi använder mycket Plejd, bland annat till belysningsstyrning och styrning av motorvärmare. Efterhand har vi sen justerat sortimentet, säger Amanda och fortsätter: 

– Det är väldigt smidigt och fungerar jättebra. Jag tycker om ordning och reda och med det här lagret vet vi exakt vad vi har i bilarna, det är bara att titta i appen. Produkterna i bilarnas lager används mest för kompletteringar medan vi för våra projekt beställer separat och hämtar i butiken. Det är också bekvämt att vi automatiskt får påfyllning av artiklar i våra kundunika lager när vi kommit till en viss beställningspunkt. Dessa leveranser kommer till Elektro­skandias butik två gånger i veckan och är märkta med bilarnas registreringsnummer. Ett enkelt system som gör att vi kan koncentrera oss på våra jobb. Med Elektro­skandias kundunika lager i bilarna slipper vi många onödiga bilresor och kan jobba effektivare hos våra kunder. Är det något som behöver kompletteras på ett jobb så finns det snabbt tillgängligt i bilen. Sist men inte minst så är det en stor fördel att kunna ha så stort lager i bilen utan att behöva betala för det förrän man med appen skannat ut artiklar. Vi har nu kört med våra kundunika lager sen årsskiftet och är mycket positiva till tjänsten. Som småföretagare förenklar det vårt arbete betydligt.