Viljan att bidra till den hållbara omställningen har idag blivit allt starkare i samhället och inom lagstiftningen har också hållbarhet seglat högt upp på agendan. Detta har bidragit till högre kravställningar och ett aktivt arbete för att säkerställa efterlevnad och en vilja att uppnå ständiga förbättringar. Det här har skapat ett behov av olika rapporteringsverktyg som ska kunna ge en översyn och möjliggöra en jämförelse av hur långt olika företag har kommit i sitt klimatarbete och socialt ansvarstagande. Dessa rapporteringsverktyg ska också i förlängningen fungera som hållbara beslutsunderlag.

Evelina Lenngren, ny hållbarhetsspecialist på Elektroskandia, berättar om en av utmaningarna kring de olika rapporteringsverktygen:

– Idag finns det en uppsjö av olika bedömnings- och rapporteringsverktyg, några exempel på sådana är CDP, Ecovadis, Byggvarubedömning, SundaHus, Svanen etc. Listan kan göras lång och kan ibland vara lite snårig att navigera i både för oss, men också för våra kunder, säger Evelina Lenngren

Elektroskandia har valt att investera tid i några få verktyg som i bedömningen visar upp företagets ambition, hållbarhetsprestanda och framför allt gör det lite lättare för kunder och leverantörer att kunna göra hållbara val enligt principen, ”det ska vara lätt att göra rätt”.

– Idag jobbar vi med bedömningar/rapporteringar som: Ecovadis, CDP, Byggvarubedömning samt vårt eget verktyg för produkternas hållbarhetsprestanda – Green offer. Alla dessa är bra på sitt sätt och framför allt var för sig. De är dock svåra att jämföra sinsemellan. Ett initiativ mot ett gemensamt och standardiserat rapporterings- och bedömningsverktyg vore därför välkommet och skulle möjliggöra både större jämförelse, bättre transparens men skulle framför allt göra det lättare och mindre tidskrävande för våra kunder att göra hållbara val utifrån samma preferenser och kriterier som är lika för alla. Har du frågor kring hållbarhet och användningen av rapporteringsverktyg så får du gärna kontakta oss. Vi vill hjälpa såväl våra kunder som leverantörer att ligga i framkant i sitt hållbarhetsarbete, säger Evelina Lenngren.