Marcus Gustavsson, hållbarhetsansvarig på Elektroskandia.

En del av Elektroskandias hållbarhetsarbete syftar till att minska klimatutsläppen.

Elektroskandia är via moderbolaget Sonepar anslutna till global compact och har klimatmålen validerade av science-based targets. Företagets utsläpp mäts enligt den mest använda standarden, GHG Protocol Corporate Standard.

– Den absoluta majoriteten (över 90%) av Elektroskandias klimatutsläpp återfinns i scope 3 medan de övriga finns i scope 1 och 2. Dessa består av utsläpp från företagsägda och kontrollerade resurser som till exempel bränsleförbrukningen på företagsbilarna respektive utsläppen från den energi vi köper in, säger Marcus Gustavsson, hållbarhetsansvarig på Elektroskandia.

”I och med att den största mängden utsläpp är inom scope 3 är det också här vi lägger ner mest energi”

 Svårast att beräkna

Scope 3 består av alla andra indirekta utsläpp som inte ingår i scope 2. Det kan till exempel vara klimatpåverkan från produktion av inköpta varor och tjänster och användning av sålda produkter.

– För vår del består främst utsläpp inom scope 3 av utsläpp kopplade till produkterna vi säljer och transporterar, alltså inköp från alla våra leverantörer. I och med att den största mängden utsläpp är inom scope 3 är det också här vi lägger ner mest energi. Det har också gett resultat, 2021 låg våra utsläpp på 12 500 ton, året efter på 11 300 ton för att förra året minska till 10 832 ton. De främsta åtgärderna vi vidtagit är bland annat ökad återvinning och återbruk av material för att minska avfallsmängder, intensifierat samarbete och kravställning på leverantörer för fossilfria och effektiva transporter samt fortsatt fokus på fossilfria transporter till våra kunder.

Scope 3 är svårast att beräkna och påverka men vi jobbar hela tiden med ständiga förbättringsåtgärder inom många olika områden för att nå våra klimatmål. Arbetet fortsätter och med 2019 som basår är målsättningen att vi till 2030 ska minska de direkta och ägda indirekta utsläppen (scope 1 och 2) med 46,2% och de ej ägda indirekta utsläppen (scope 3) med 13,5%, säger Marcus.