Annika Sundelönn, produktionschef, BDX, Jimmy Glarén, affärsområdeschef, BDX, Simon Setthagen, chaufför, miljöbud, Hanna Wellerfors, chaufför, miljöbud, David Hjälmarlycka, transportchef Elektroskandia.

Elektrifieringen av transporter är en avgörande del av omställningen till ett mer hållbart samhälle, och Elektroskandia har tagit tydliga steg för att leda utvecklingen inom sin bransch. Genom att successivt ersätta fossildrivna fordon med eldrivna bidrar företaget till minskad miljöpåverkan samtidigt som arbetsmiljön för chaufförerna förbättras.

Elektrifierade transporter i allt fler städer

Under flera år har en betydande del av Elektroskandias transporter drivits med HVO100, ett biobaserat bränsle som reducerar koldioxidutsläppen med upp till 90 procent. Nu tar företaget ytterligare ett steg i sin hållbarhetsstrategi genom att öka andelen elektrifierade transporter.

– Vi har framför allt elektrifierat våra transporter i Stockholm, där vi nu täcker innerstaden med eldrivna fordon. Det är en kombination av mindre bilar och en tung lastbil. Elektrifieringen medför en rad fördelar: den minskar vår miljöpåverkan, ger en tystare och bättre arbetsmiljö för våra chaufförer och bidrar till en mer hållbar stadsutveckling, säger David Hjälmarlycka, transportchef på Elektroskandia.

David Hjälmarlycka, transportchef på Elektroskandia.

Företaget har även infört elektrifierade transporter i Linköping, Västerås, Eskilstuna, Örebro, Umeå, Örnsköldsvik och Sollefteå. Nästa steg är att under året expandera denna satsning till Malmö och Göteborg.

Ambitiösa mål

Elektroskandia har satt upp ett tydligt mål för året: 95 procent av transporterna ska vara fossilfria, varav cirka 15 procent ska vara elektrifierade. Företaget arbetar aktivt för att nå detta mål och tar ansvar genom konkreta åtgärder istället för att förlita sig på koldioxidkompensation.

– Vi arbetar inte med så kallad CO2-kompensation för våra transporter. Det skulle vara att göra det för enkelt för sig. Istället tar vi ett genuint ansvar genom att säkerställa att varje enskild bil uppfyller våra hållbarhetskrav. Det är en utmaning, men en nödvändig sådan, betonar Hjälmarlycka.

Den transportvolym som fortfarande drivs av fossila bränslen återfinns på geografiskt mer utmanande orter, där tillgången till alternativa bränslen ännu är begränsad.

Höga krav på transportörer

Elektroskandia ställer höga krav på sina transportörer och samarbetspartners. De måste inte bara dela företagets vision om fossilfrihet, utan också aktivt arbeta för att uppnå detta. Transportörerna måste dessutom vara certifierade inom Fair Transport, en kvalitetsmärkning som säkerställer ansvarsfulla och hållbara transporter. Som en ledande aktör inom sin bransch deltar Elektroskandia också aktivt i samhällsdebatten kring hållbara transporter. Företaget samarbetar med andra aktörer inom näringslivet för att påverka politiken och skapa positiva incitament för elektrifiering.

– Vi har länge varit engagerade i den här frågan och är aktiva medlemmar i Örebro regions energi- och klimatråd. Vår roll i debatten handlar om att få beslutsfattare att förstå vikten av konkreta åtgärder och stöd för elektrifiering av transportsektorn, säger Hjälmarlycka.

Klimatrapportering

Elektroskandia har också utvecklat system för att rapportera klimatavtrycket av sina transporter och man kan redovisa miljöpåverkan för varje enskild leverans. Denna information är allt mer efterfrågad av kunder som vill göra medvetna val och minska sin egen klimatpåverkan.

Vår ambition är tydlig: distribution i städer ska ske med eldrivna fordon. Med fortsatt innovation, höga krav på våra transportörer och en vilja att påverka samhället i en hållbar riktning, befäster vi vår position som en ledande aktör inom elektrifierade transporter, avslutar David Hjälmarlycka.