Att man kan spara mycket energi genom att byta till modern LED-belysning är allmänt känt. Ändå blev alla inblandade positivt överraskade över den stora energibesparing som beräknas uppnås i Bollnäs sporthall.

– Vi ville byta till ny belysning i sporthallen dels för att de gamla armaturerna hade börjat tjäna ut men framför allt för att kunna spara energi. Det skulle även finnas möjlighet att styra belysningen då vi hade önskemål från olika verksamheter att kunna ändra ljusnivåerna, säger Petter Bäckebjörk, fastighetsförvaltare Bollnäs kommun.

Bollnäs kommun har avtal med Elektroskandia, som kontaktades för att få förslag på ny belysning. Elektroskandias utesäljare Leif Lothström träffade de ansvariga och gick igenom förutsättningarna i sporthallen.

– Man hade 158 st lysrörsarmaturer 3X58W i hallen. Efter att ha tittat plats och tagit del av kommunens önskemål på den nya belysningen lät jag vår projekteringsavdelning ta fram ett förslag samt även göra en energisparkalkyl som visade hur mycket man kunde spara på ett byte, säger Leif Lothström.

 

Från 158 till 48 st armaturer

Elektroskandia föreslog den nya Cebe-armaturen TUFF, en nätt armatur i traditionell stil som erbjuder en idealisk lösning för sporthallar med avseende på ljuskomfort, energieffektivitet och enkelt underhåll.

– Med TUFF skulle vi klara oss med 48 st armaturer och energisparkalkylen visade att man med bytet skulle kunna sänka energikostnaden från 130.000 till 41.000 kronor vilket i runda tal innebär en energibesparing på 69 procent, säger Leif Lothström.

Bollnäs kommun föreskrev LED-armaturen TUFF i sina anbudshandlingar och projektet gick ut på upphandling, som vanns av Bollnäs Elbyrå. Armaturen som installerades var version 2 av TUFF med överkoppling, vilket innebär enklare installation. Det var första leveransen av denna nya modell.

Fyra ljusscenarier

Med Helvars styrsystem har man programmerat in fyra olika belysningsnivåer: Matchläge, med 80 procent av maxbelysningen, träningsläge, med 60 procent av maxbelysningen, badmintonläge samt ett till läge.

– Vi hade speciella önskemål från våra badmintonspelare att man inte ville ha för starkt ljus ovanför banorna, då man lätt kan bli bländad. Därför är det löst på det sättet att vi i badmintonläget ställt ner ljusstyrkan rätt över banorna samtidigt som vi ökat ljusstyrkan vid sidan om. Vaktmästaren kan enkelt ändra de olika belysningsnivåerna. Det här är en smidig lösning och även om vi ännu inte hunnit utvärdera det hela så ser det mycket positivt ut. Belysningen uppfyller alla våra krav och kan vi spara upp till 69 procent i energikostnad per år så är det ju jättebra, avslutar Petter Bäckebjörk.