I den lilla småländska orten Kosta tillkommer allt fler verksamheter som ger möjlighet till nya upplevelser. Det senaste är byggnationen av Kosta Bryggeri, där man planerar att brygga mellan 80 000 till 100 000 liter öl per år. Växjö Elmontage ansvarar för all elinstallation och Elektroskandia levererar elmateriel och belysning från Cardi.

Kosta är beläget i hjärtat av Glasriket och på Kosta Glasbruk har det sedan 1742 skapats vackert glas. Runt glasbruket har det under de senaste åren byggts upp flera nya verksamheter inom glas, naturupplevelser, aktiviteter samt mat och dryck, Kosta Art Gallery, Kosta Boda Art Hotel, Kosta Lodge, Kosta Safaripark för att nämna några. Den senaste satsningen är nu Kosta Bryggeri. Emil A. Jansson, destinationschef på Destination Kosta, berättar om bakgrunden.

– Tanken på ett eget bryggeri har funnits under flera år, men förra hösten beslutade vi oss för att sätta planerna i verket och bygga ett bryggeri och dessutom ett gindestilleri, en restaurang och en butik i samma byggnad. Målsättningen var att ha de nya verksamheterna klara under 2021.

Bryggeri, restaurang och butik

I mitten av mars påbörjades ombyggnationen av de 1240 kvadratmeter stora lokalerna, som tidigare använts för en lampaffär och även porslins­tillverkning. Lokalen är strategiskt belägen cirka 150 meter från Kosta Boda Art Hotel. 

Uppdraget att utföra elinstallationerna gick till Växjö Elmontage.

– Det här har verkligen varit ett kul och annorlunda projekt, det är ju inte varje dag man får göra installationer i ett bryggeri. Halva huset består av bryggeri, destilleri och provningsrum medan den andra halvan är restaurang och delikatessbutik. Lite speciellt är att man byggt glasväggar mellan restaurangen och bryggeriet för att gästerna ska kunna se när ölen tillverkas, säger Jonny Svärd, elektriker Växjö Elmontage. 

Stort antal spotlights

Cardi-armaturen Fuego lyser upp butiken och restaurangen.

– Växjö Elmontage kontaktade mig och vi gick tillsammans igenom förutsättningarna. De ställde höga krav på logistiken och snabba leveranstider. Vi fick förmånen att leverera all elmateriel, så som till exempel kabel, kabelstegar, kanalisation, apparater, data och även centralen. Dessutom levererade vi belysning från Cardi, däribland ett stort antal av armaturen Fuego som monterats på totalt 170 meter Cardi 3-fasskena, på olika ställen i byggnaden, säger Dennis Fidell, utesäljare Elektroskandia.

Restaurangen, köket och butiken är klara och nu pågår det sista arbetet med bryggeriet och gin-destilleriet.

– Vi räknar vara klara med elinstallationerna om tre till fyra veckor. Allt har fungerat som det var tänkt, leveranserna från Elektro­skandia har kommit som planerat och vi har haft ett bra samarbete med alla inblandade under projektets gång, säger Jonny Svärd.

Lite speciellt är att man byggt glasväggar mellan restaurangen och bryggeriet för att gästerna ska kunna se när ölen tillverkas.

Barrunda

Kosta Bryggeri har anställt en mycket kompetent bryggmästare med 15 års erfarenhet av dryckesframställning och det finns redan planer för framtiden.

– Det här är ett jättekul projekt som ska göra att Kosta blir en än större turismmagnet. Redan under hösten räknar vi med att kunna servera vår egen öl och gin. I det här brygge­riet kommer vi tillverka öl med inspiration från Tyskland och Tjeckien och vi har faktiskt redan planer på att starta ett par till brygge­rier på andra platser i Kosta, ett med engelskt/amerikanskt öl och ett med belgiskt öl. För att marknadsföra vår satsning kommer vi nu i höst även anordna en barrunda i Kosta, med 10 olika ställen att dricka öl på. Inte dåligt för en ort med 800 invånare, avslutar Emil A. Jansson.