Doris och Tersus lyser upp Parasollen

Cebe-armaturerna Doris och Tersus ger en ljus och stilfull inramning åt det nybyggda bostadsområdet Parasollen i Skövde.

Parasollen består av tre nybyggda tvåvåningshus med totalt 45 hyreslägenheter. Beställare är bostadsbolaget Trähusstaden Sverige AB, med målsättning att bygga ett bestånd av nyproducerade hyresbostäder. Fokus på bostadsområdena ska vara hållbarhetsfaktorerna, socialt, ekologiskt och ekonomiskt. Man vill bland annat skapa den naturliga mötesplatsen inom bostadsområdet, minimera energiförbrukningen och eftersträva en god fastighetsekonomi. Parasollen är Trähusstadens första bostadsområde.

Belysning till innergården

– Vi fick i uppdrag av Erik Hemberg Fastigheter, som är en av ägarna till Trähusstaden Sverige, att installera el och styr i bostadsområdet. När det gällde utomhusbelysning till innergården kontaktade jag Elektroskandia, som vi ofta anlitar då det gäller belysning. Elektroskandia är bra på belysning, de har ett brett sortiment och gör färdiga koncept vilket underlättar för oss, säger Jonas Bergstrand, platschef Provektor Skövde.

Jonas kontaktade Elektroskandias utesäljare Christian Bengtsson och tillsammans gick de igenom förutsättningarna.

– När jag fått alla krav och önskemål man hade på utebelysningen gick jag vidare till vår belysningsavdelning för att de skulle ta fram ett komplett förslag, säger Christian Bengtsson.

Energieffektiva armaturer

Elektroskandias ljusdesigner Malin Thyberg gjorde belysningsberäkning och föreslog väggarmaturen Doris HO (high output-utförande)och stolparmaturen Tersus till innergården. Doris är robust med högt ljusflöde och väl avbländad genom sin design. Armaturen ger en bra ljusspridning såväl framåt som åt sidorna. Tersus är en energieffektiv armaturserie med modern tidlös design och som ger ett mjukt och behagligt ljus. Den är lämplig för olika miljöer som exempelvis parker, torg, parkeringsplatser och bostadsområden.

– Jag visade Elektroskandias förslag för vår beställare och de tyckte om lösningen. Vi beställde därefter och innan semestern fick vi leveransen, säger Jonas Bergstrand.

Snyggt med svart

Totalt installerades 30 st Doris på husväggarna vid entréer och förrådsbyggnader och 17 st svartlackerade Tersus stolparmaturer. I slutet av augusti flyttade hyresgästerna in i bostäderna.

– Det blev riktigt bra med den här belysningen, som ger ett välkomnande ljus samtidigt som det lyser upp ordentligt och bidrar till en trygg miljö. Snyggt också med stolparmaturer i svart. Vår beställare är nöjd och vi är också nöjda inte minst med vårt samarbete med Elektroskandia. Som alltid gav de oss ett bra helhetskoncept med projektering, ljusberäkning och en kostnadsmässigt bra lösning, avslutar Jonas Bergstrand.