Bäst lux-värde, ljusspridning och energieffektivitet var främst det som avgjorde då Elektroskandia vann upphandlingen till en av fotbollsplanerna vid Torvalla IP med Cebe-strålkastarna i T-serien.

Torvalla sportcentrum ligger i Handen mitt i Haninge och är en av Stockholms största idrottsanläggningar. Här finns inomhushallar, friidrottsytor, konstgräsplaner, utegym, ishallar, tennishall, simhall samt fotbollsplaner.

Svenska Fotbollsförbundets krav

– De befintliga armaturerna av högtrycks­natriumtyp var gamla och gav allt sämre ljus, så det var dags att byta ut dem på en av fotbollsplanerna. Framgångarna för hemmalaget IFK Haninge gjorde dock att vi behövde påskynda installationen. De gick upp i Ettan Norra, vilket innebär streamade tv-sändningar och ökade krav på belysning­en från Svenska Fotbollsförbundet. Kravet var en medelbelysningsstyrka på minst 400 lux på planen och de gamla armaturerna gav knappt 60 lux! Vi kontaktade därför El & Fastighetsdrift för att få förslag och offert på ny belysning, säger Michael Carlsson, teknisk projektledare på Kultur & Fritids­förvaltningen Haninge kommun. 

Ramavtal

– Vi har ramavtal med Tornbergets Fastig­hetsförvaltning, som ägs av Haninge kommun och har som uppdrag att bygga, förvalta och hyra ut kommunens lokaler. Under förra året kontaktade de oss om att byta ut belysningen på fotbollsplanen, säger Bernt Kämpfer, projektledare på El & Fastighetsdrift Stockholm AB.

De befintliga armaturerna var på 400W högtrycksnatrium och det satt åtta armaturer i varje mast. Masterna, åtta till antalet, är 24 meter höga. För att jämföra olika belysnings­alternativ gick El & Fastighetsdrift ut med en förfrågan om nya strålkastare och då bland annat till Elektroskandia.

– Tillsammans med El & Fastighetsdrift besökte vi Torvalla IP där vi gick igenom förutsättningarna och de krav beställaren hade på den nya belysningen. Därefter gjorde vår ljusdesignavdelning en ljusberäkning och gav förslag på armaturtyp, säger Robert Johansson, belysningssäljare på Cebe.

Rätt vinklade strålkastare 

Elektroskandia valde att offerera 64 st Cebe T1000, 950W. Det är en högpresterande områdes- och industribelysning som uppfyller C4 antikorrosions-klasskrav. Strålkastaren lämpar sig väl för miljöer med höga krav på belysningskvalitet så som hamnar, flygplatser, industrier och idrotts­anläggningar.

– Efter att ha gått igenom de två alter­nativ­en valde vi Elektroskandia. Deras strål­kastare hade bäst lux-värde och ljus­spridning samt att den var mest energi­effektiv. Att de dessutom kunde förse oss med ljusberäkningar och kunskap kring installationen var givetvis också plusvärden. En representant från Cebe hjälpte oss med bland annat information kring styrningar och vilken vinkel strålkastarna skulle ha mot planen för bästa resultat, säger Bernt Kämpfer.

Förutom strålkastarna beställde El & Fastig­hetsdrift även styrskåp och den övriga materiel som krävdes till installationen från Elektroskandia.

– Från en snickerifirma beställde vi klätterskydd, som vi klädde in styrskåpet med. Det krävs för att obehöriga ej ska kunna klättra upp i masterna. Den största utmaningen var höjden på masterna, att utföra montering 24 meter upp i luften är ju lite speciellt och det tar sin tid då man är fastspänd med dubbla linor. I november var vi klara med installationen och allt gick som planerat, säger Bernt Kämpfer.

– Vi är väldigt nöjda med utförandet och att man kunde använda de befintliga masterna. Resultatet blev bättre än vi trodde och vårt fotbollslag har nu den belysning som krävs för att kunna fortsätta leverera på högsta nivå, avslutar Michael Carlsson.