Allt fler installatörer och industrier använder idag Spektra-centraler oavsett om det gäller mindre anläggningar eller stora objekt. Spektra säljs endast via Elektroskandia som samarbetar med ett antal centralbyggare runt om i Sverige.

– Vår försäljning av centraler har ökat de senaste åren. Spektra används i till exempel skolor, köpcenter, sjukhus och inom många industrier. Centralerna är mycket flexibla och man kan enkelt bygga dem oavsett krav, säger Mats Kensby, key account manager på Elektroskandia.

Samarbetar med centralbyggare

Elektroskandia har alltid varit starka på centraler. Från början byggde man centralerna själva men sedan mitten av 90-talet samarbetar Elektroskandia med ett antal centralbyggare över hela landet.

– Det är viktig för oss att lokalt ha experter på Spektra centralsystem och idag har vi samarbete med byggare över hela landet. När vi får in förfrågan om centraler går vi ut till vårt nät av centralbyggare och får in konkurrenskraftiga offerter, säger Mats Kensby.

Två modeller – Basic och Classic

Spektra-centralerna tillverkas av AQ Components Västerås. Företaget har cirka 65 anställda och med egen produktutveckling och produktion kan företaget snabbt ta fram de lösningar som marknaden efterfrågar.

– Spektra är en del i vårt utbud av plåtdetaljer, från enkla detaljer till system. Inom området Elfördelning ingår centralerna Spektra och UNI, gängsäkringar och kopparskenor. Spektra-centralerna finns i två modeller, Basic för till exempel offentliga byggnader, landsting etc. och Classic för industrin. Centralerna klarar strömmar upp till 800a och har kapslingsklass IP20 till IP54, säger Jouni Niva produktansvarig för Spektra vid AQ Components Västerås AB.

Hög kvalitet

Spektra-centralerna genomsyras av hög kvalitet. Kapsling i aluzinkplåt ger hög korrosionsbeständighet och innebär att den kan sitta i tuffare miljöer. Spektra är också utrustad med högkvalitetsapparater från ABB som standard. Med hjälp av det kostnadsfria konfigureringsverktyget Proskandia och Offerthanteraren kan de som bygger centraler enkelt konfigurera centraler och generera offerter.

– Vår försäljning följer i mångt och mycket konjunkturen och på senare år har försäljningen ökat. Nu har vi en mycket positiv trend och det känns som Sverige går för högtryck just nu, avslutar Jouni Niva.

Volt tar pulsen på centralbyggare

Vi lät några av Elektroskandias centralbyggare ge svar på tal.

1. Varför har ni valt att bygga centraler i Spektra-systemet?

2. Hur fungerar samarbetet med Elektroskandia?

3. Vad är era specialiteter?

Patrik Eriksson, Semcab

1. – Spektra-centralerna är väldigt pålitliga och rejäla centraler till konkurrenskraftiga priser. Vi har jobbat med dem i många år. Vi arbetar också med kalkylsystemet Proskandia. Det fungerar bra men vi kommer nu under sommaren ändra kalkyl/offert-system för att kunna öka produktionen och effektiviteten ytterligare.

2. – Samarbetet med Elektroskandia fungerar väldigt bra. De har snabba leveranser och vi behöver inte ha något eget lager av centraler, vilket tar onödigt med plats och tar mycket tid för lagerhantering. Vi har alltid leverans morgonen efter att vi beställt. Det är väldigt viktigt för oss med bra leveranser för vi ha mer jobb än någonsin. Vi har ökat personalen med 200 procent sen i höstas!

3. – Markskåp, apparatskåp, lägenhetscentraler, fastighetscentraler, serviser samt lågströmsställverk. I stort sett gör vi nästan allt.

Per-Olov Rosander, Elcam

1. – Elcam uppstod när Elektroskandia slutade med egen centralproduktion 1995 och startades av före detta anställda. Därför var det naturligt att jobba med Spektra. Systemet är också mycket smidigt, det är lätt att bygga och alla detaljer finns färdiggjorda. Det är bara att montera ihop. Säkert 80 procent av det vi gör är Spektra-centraler.

2. – Vi köper allt från Elektroskandia och det fungerar bra.

3. – Vi bygger apparatskåp för elfirmor.

Jonas Strand, Addiva

1. – Spektra är ett flexibelt system som det är smidigt att jobba med. Centralerna är väl genomtänkta och det finns väl tilltaget utrymme för inkoppling av externt kablage.

2. – Det fungerar bra och det är snabba leveranser. Man kan beställa fram till kl 18 för leverans nästa morgon. Elektroskandia är en stor leverantör till oss av all materiel. De tog också hjälp av oss vid byggnationen av deras nya centrallager, för tillverkning av centraler och ställverk.

3. – Vi tillverkar även automationsutrustning för processindustri och elkraft. För oss är det viktigt att vi har produktion inom bägge dessa områden för att jämna ut vår beläggning.

Krister Eriksson, Centralspecialisten i Örebro

1. – Vi jobbar med Spektra av gammal vana. Både Janne och jag kommer från Asea Skandias gamla centralverkstad i Örebro så vi är vana med produkterna sedan många år tillbaka. De är enkla att jobba med och det är bra priser. Vi använder oss också av kalkylssytemet Proskandia som grund när vi gör offerter och layoutförslag. Sen har vi ett CAD-program för att leverera kompletterande ritningar till kund. Här får vi också en komplett apparatlista.

2. – Vi har ett bra samarbete då vi känner organisationen väl sen gammalt och har en nära kontakt med säljare och de övriga i organisationen på Elektroskandia. Vi har också våra lokaler nära Elektroskandia i Örebro så det blir mycket snabba leveranser.

3. – Vi bygger även en hel del stora automatikskåp.

Fredrik Larson, Lardell

1. – Jag arbetade tidigare som produktchef på Gerdins, numera AQ Components Västerås, och var där ansvarig för Spektra. När vi startade Lardell i höstas var det därför naturligt att fortsätta jobba med Spektra.

2. – Vi har ett bra samarbete och jag känner många på Elektroskandia. En av de största fördelarna är att man kan beställa sent ena dagen och få leverans morgonen efter. Det är även bra att man kan beställa det övriga materiel vi behöver och få allt i samma leverans.

3. – Att bygga ställverk är något vi kommer att satsa hårt på. Allt från enkla till avancerade ställverk.

Elektroskandia samarbetar idag med följande centralbyggare

– Elektrofabriken i Malmö
– Centralmontage i Nyköping
– Elcam
– Addiva Production
– Elfördel i Alingsås
– Nyhems El o Maskin
– Lardell Sweden
– Centralspecialisten i Örebro
– Semcab
– Elzone i Malmö