Intresset och användningsområdena för IoT ökar allt mer. Elektroskandia satsar på att optimera logistiken och testar nu denna nya teknik för att positionera containers som är uthyrda. Om testerna går bra finns det planer på att även använda att IoT för att spåra leveranser med hjälp av sensorer i försändelserna. För att förbättra infrastrukturen har man nu låtit den svenska nätverksoperatören IoT Sweden installera en Sigfox-bas vid logistikcentret i Örebro.

IoT innebär att maskiner, fordon, gods, hushållsapparater, kläder, och andra saker förses med små inbyggda sensorer för kontroll och kommunikation. Det här området beräknas växa i rekordfart under de kommande åren och analysföretag förutspår att det kommer finnas minst 20 miljarder uppkopplade prylar år 2020. Sensorerna kommunicerar via trådlösa nätverk av typen LPWA (Low Power Wide Area), utformade för att möjliggöra kommunikation över långa sträckor med minimal energiförbrukning. Bland nätverken märks bland annat Sigfox, LoRa, NB-IoT m.fl.

IoT på stark frammarsch

– Vi ser att IoT är på stark frammarsch och vi vill vara med från början och kunna använda den här tekniken för till exempel vår egen logistikoptimering, övervakning av fastigheten (t.ex. grundvattenmätning). Vi har redan IoT-produkter i vårt sortiment, som till exempel Sigfox microbas, Ikarya Watch, ett armbandsur (smart watch) för vårdnadstagare och ensamarbetare och en sändare från Telemecanique. Ikarya Watch använder normalt mobilnätet för att sända larm men om elen, 3G- och 4G-nätet skulle slås ut använder den istället Sigfox-nätet, säger Magnus Asplund, produkt/inköpsansvarig Telemateriel på Elektroskandia.

En av svenska nätverksoperatörerna är IoT Sweden som arbetar med Sigfox kommunikationslösning och driver ett rikstäckande nätverk i Sverige för anslutning av fysiska objekt till internet och finns sedan 2017 i Sverige.

– Vi täcker idag 63 procent av Sveriges befolkning, från Kiruna i norr till Malmö i söder, säger Lars Lindmark, CSO på IoT Sweden AB.

Pilotprojekt med sensor i containers

I början av mars monterade IoT Sweden upp en Sigfox-bas hos Elektroskandia i Örebro.

– Vi vill kunna utveckla våra logistiktjänster och då ser vi det här med IoT som ett bra komplement. Vi använder oss redan idag av denna teknik, då vi i ett pilotprojekt försett containers med sensorer för att vi ska kunna ha kontroll på var de befinner sig. I framtiden finns det även möjlighet att använda systemet för spårning av gods och få exakt uppgift och var det befinner sig, säger Magnus Asplund.

De sensorer som finns i Elektroskandias containers skickar ut en signal med en bestämd intervall eller vid rörelse. Batteritiden för en sensor ligger på ungefär 10 år.

Teknik som öppnar nya möjligheter

– Den här tekniken öppnar upp väldigt många möjligheter för företag att sänka sina kostnader, förbättra affärsprocesser och upptäcka och utveckla nya affärsmöjligheter, som exempelvis olika typer av tjänster kopplade till de produkter man säljer. Som ett av många exempel kan jag nämna energibolaget som planerar att mäta hur mycket vatten det finns i dammar med hjälp av sensorer. Tidigare fick man byta batterier i den mätutrustning man hade var 6:e månad och årskostnaden var cirka 1,4 miljoner kronor. Med sensorer som utför samma uppgift får man istället en årskostnad på cirka 2.000 kronor per år. Det här är bara en av många ”success stories” vi fått ta del av från företag som valt att satsa på IoT, avslutar Lars Lindmark.