Vid Elektroskandias logistikcenter i Örebro arbetas det hela tiden med att minska energiförbrukningen och därmed företagets miljöpåverkan. Med en yta på hela 43 500 kvm finns det givetvis många områden som kan optimeras.

Joel Skoglund, driftchef Fastighet & Underhåll Örebro Elektroskandia.

Inom avdelningen fastighet och underhåll finns alltid hållbarhet med i tänket så fort något ska göras och de arbetar kontinuerligt med nya förbättringsåtgärder. Ett av områdena man nu ser över är styrning av belys­ningen. Ansvarig är Joel Skoglund, driftchef Fastighet & Underhåll Örebro Elektroskandia.

– Vi har en stor utegård som belyses av strålkastare uppe i höga master. Strålkastarna ska vi nu börja styra så att de endast lyser med full styrka då det verkligen behövs. Med denna åtgärd kommer vi spara mycket energi, säger Joel Skoglund och fortsätter:

– Tillsammans med vår leverantör Helvar tittar vi nu också över belysningsstyrningen inne i lokalerna. Här ska vi nu optimera belysningen med ett nytt styrsystem som gör att vi får en överblick över var varje armatur är placerad och hur den fungerar. Systemet mäter också själv när och var det vistas personer på olika platser och vi kan därigenom optimera belysningen så det inte lyser i onödan. 

Fastighetssystemet med vilket man övervakar och styr värme, kyla och luft med uppdateras nu också.

– Det blir mer användarvänligt, vi kan logga saker och få in mer data så att systemet kan optimeras. Målsättningen är att få en bättre kvalitet på inomhusmiljön för alla som vistas i lokalerna samtidigt som vi sparar energi.

Sedan tidigare har Elektroskandias logistikcenter installerat solcellspaneler på cirka 250 000 kWh.

– Nu kan man få tillstånd för 500 000 kWh och vi har därför tagit fram en plan för att genomföra en utökning och även talat runt med olika leverantörer. Vi kollar även på möjligheten med batterilagring. Det här kommer bli ekonomiskt fördelaktigt samtidigt som det bidrar till en hållbar miljö, avslutar Joel Skoglund.