Efter att ha fått dispens i två säsonger för att belysningen i ishallen var för svag måste problemet åtgärdas. Lösningen blev att installera Cebe-armaturen Fabo.

När Västerviks Ishockeyklubb gick upp i Hockeyallsvenskan för ett par år sedan ökade kraven inte bara på prestationerna på isen utan också på klubbens ishall. En sak som behövde åtgärdas var belysningen, som var för svag.

– Medelbelysningen i ishallen låg på 800 lux medan kraven för spel i Hockeyallsvenskan ligger på minst 1100 lux. De första två säsongerna fick man dispens för belysningen men inför säsongen 2018/2019 behövde den uppgraderas, berättar Martin Moestedt Andersson, vd för Anderssons Elbyrå AB.

Bäst belysningssortiment

Anderssons Elbyrå har ramavtal med Västerviks kommun och fick därför förfrågan om att ta fram förslag och pris på ny belysning till ishallen.

– Vi jobbar oftast med Elektroskandia då det gäller belysning. De har bäst sortiment och de hjälper oss snabbt när vi behöver någon lösning. Oftast får vi belysningsberäkningar nästa dag. Vi har en nära kontakt med tekniske innesäljaren Martin Carlsson vid Elektroskandia i Oskarshamn som vi har gjort flera stora belysningsentreprenader tillsammans med, säger Martin Moestedt Andersson.

Martin Carlsson och Elektroskandias belysningssäljare Klas Björkedal besökte Västerviks ishall tillsammans med Martin Moestedt Andersson.

– Vi gick igenom förutsättningarna och kraven man hade på den nya belysningen. Den befintliga belysningen bestod av 170 st lysrörsarmaturer, 2x80W, med närvarosensor och DALI-styrning. Belysningens effekt var på 27kW och medelbelysningen låg alltså på 800 lux, säger Klas Björkedal.

Måttboken

Som grund för vilka krav som gäller i olika idrottsmiljöer går man efter ”Måttboken”, som ges ut av Sveriges Kommuner och Landsting. Måttboken är ett stöd för kommuner, arkitekter, konsulter och idrottsföreningar när nya idrottsmiljöer ska byggas eller då man ska renovera och bygga om gamla fastigheter.

– Vi gjorde en ljusberäkning med vår Cebe-armatur Fabo. Det är en slagtålig och kapslad IP66-armatur med ljuskälla LED 4000K, säger Klas Björkedal.

Efter att ha gått igenom olika alternativ valdes Elektroskandias lösning. Installationen påbörjades i april och i juli var man klara.

– Totalt installerades 285 st LED Fabo XXL DALI i ishallen och 9 st på läktaren. Dessutom ett DALI-system från Helvar, säger Jan Franzén, utesäljare på Elektroskandia.

Energieffektiv lösning

I samband med armaturbytet installerades även ett nytt DALI-system, där man programmerat in olika belysningsscenarier för match, träning och allmänhetens åkning.

– Med de nya armaturerna har vi höjt medelbelysningen i hallen från 800 till 1200 lux, samtidigt som vi sparat 7 kW. Man har fått klart bättre ljus och det är även en mycket energieffektiv lösning. Med den nya belysningen har vi också god marginal för att uppfylla kraven även om belysningen skulle mattas av något efter några år. Vår kund är mycket nöjda med den nya belysningen som ger Västervik Ishockeyklubb de bästa förutsättningarna på hemmamatcherna, avslutar Martin Moestedt Andersson.