Sedan stormen Emils härjningar har elljusspåret i Tingsryd legat i träda. Hösten 2018 rustades det dock upp av Hallabro Elektriska , som drog ny luftledning och installerade nya belysningsarmaturer.

Stormen Emil drog i början av januari 2012 fram över södra Sverige och många hushåll blev utan ström. I Tingsryd drabbades bland annat elljusspåret i Väckelsång, där luftledningar och belysningsarmaturer revs ner av stormen.

Ny luftledning och ny belysning

Hallabro Elektriska har avtal med Tingsryd kommun och fick i uppdrag att dra ny luftledning och installera ny belysning i det 2 km långa elljusspåret.

– Vi kontaktade Elektroskandia då vi tycker att de är bäst av elgrossisterna då det gäller kraft. Och vi har inte sysslat så mycket med luftledning tidigare så vi ville ha en leverantör med kompetens, som hade möjlighet att leverera helheten och som vi kunde känna oss trygga med, säger Ulrik Widell, Hallabro Elektriska.

Det fanns befintliga stolpar i elljusspåret som belysningsarmaturerna skulle monteras på.

– Vi föreslog Cebe-armaturen Motion. Det är en stolparmatur med symmetrisk optik anpassad för motionsspår, gång- och cykelvägar eller liknande S-klass anläggningar, säger Dennis Fidell, utesäljare på Elektroskandia.

Stor energibesparing

– Tidigare satt det 125W kvicksilverarmaturer och nu bytte vi till 35W LED, vilket innebär en energibesparing på cirka 70 procent! Med bytet kunde vi även gå ner på huvudsäkringen från 25A till 16A, vilket också det innebär en besparing, säger Ulrik Widell och fortsätter:

– Vi var klara i slutet av september. Förutom ny luftledning och 60 st nya armaturer satte vi även upp ett markskåp, för astrour (tänder kl. 06.00 och släcker 22.00) och belysning. Elektroskandia levererade enligt plan all kabel direkt ut till arbetsplatsen, på koordinater. Det känns bra att ha fått igång det här elljuspåret efter så många år så att alla som bor här nu kan hålla sig i form och motionera även när det inte är dagsljus.