Snabba leveranser, bra priser och personlig service var några av de viktiga parametrarna när Högland Såg och Hyvleri valde leverantör av elmateriel till sitt stora utbyggnadsprojekt.

Högland Såg och Hyvleri ingår i koncernen Höglandbolagen som ägs och drivs av familjen Marcusson i Örnsköldsvik. Högland Såg och Hyvleri är det största bolaget i koncernen och består av tre industrier belägna i Örnsköldsviks kommun – Högland, där man har sitt huvudkontor, Domsjö och Anundsjö.

Ökar produktionen

– Vi investerar nu cirka 85 miljoner kronor i Anundsjösågen, med ny timmersortering, såglinje, råsortering och paketering. Det här gör vi för att kunna arbeta mer rationellt, öka produktionen och snabbare möta upp mot den allt större efterfrågan. Trä som byggnadsmaterial tar idag stora andelar och det är en positiv trend. Det byggs nu allt mer på höjden och idag byggs cirka 10 procent av alla höghus av trä, berättar David Marcusson, vd för Högland Såg och Hyvleri.

Företagets inriktning är hållfasthetsarbetat trä, högkvalitativ gran och furu, i form av takstolar och grundkonstruktioner knutet till byggnaden. Cirka 70 procent av produktionen exporteras och företaget omsatte 530 miljoner kronor under 2017.

Uppgradering

Sven Sundelin är elansvarig på Högland Såg och Hyvleri och arbetar nu för fullt med den pågående uppgraderingen av anläggningen.

– Vi började riva ut den gamla sågen och rensa lokalen vecka 32, spänningsätter vecka 37 och beräknas vara klara vecka 43. Vi har även byggt ut huset för den nya anläggningen. Totalt 15 man, från våra underentreprenörer Eitech och Elmontage, arbetar just nu med elinstallationen. Dessutom är det många andra entreprenörer på plats för att färdigställa projektet, säger Sven Sundelin.

Nära samarbete med Elektroskandia

Högland Såg och Hyvleri har samarbetat med Elektroskandia under många år och har en nära kontakt med utesäljaren Magnus Grundström. Mestadels är det fråga om inköp av
elmateriel för det löpande underhållet på anläggningen.

– Till detta projekt gjorde vi en upphandling, som vanns av Elektroskandia. De levererar nu all materiel vi behöver till projektet, allt ifrån kabel, kabelstegar och kontaktorer till belysningsarmaturer från Cebe och installationsmateriel. Vi har ett nära samarbete med Elektroskandia och förutom att de är snabba på att leverera så ställer de alltid upp och hjälper oss att ta fram specialartiklar och ger oss bra service vad det än gäller, säger Sven Sundelin.

– I och med den här investeringen räknar vi med att kunna öka produktionen med en tredjedel eller 120 000 m3. Det ger oss den produktionskapacitet som krävs för att fortsätta fortsätta växa, säger David Marcusson.