Elektroskandia vann Härjeåns Nät AB:s upphandling om materielleveranser till ett stort projekt för att säkra upp nätet mellan två orter, i närheten av Sveg. Kabeln som används är den helt nya Draka AXALJ-TT ALCL, med flera skyddande skikt, från Prysmian Group.

Pasi Lamminniemi, Härjeåns Nät, Simon Torstensson, Prysmian Group och Andreas Mattson, Elektroskandia.

Härjeåns Nät AB är det lokala elnätsföretaget i Härjedalen med omnejd, med ungefär 600 mil ledning fördelat på 27 000 kunder. Bakgrunden till kabelförläggningen är att man vill skapa redundans på den 16,5 kilometer långa sträckan mellan byarna Risbrunn och Nordanhån.

– Hittills har det här bara varit luftledning och då det blivit störningar på den har vi inte haft någon alternativ matning för de 900 abonnenterna. I och med att vi nu gräver ned en ny mellan­spänningskabel på sträckan får vi redundans och kan säkra upp nätet för kunderna, säger Pasi Lamminniemi, projektledare Härjeåns Nät.

 Kostnadseffektiv lösning

Dubbla rivtrådar för enklare avmantling.

– I början av året gick vi ut med en anbuds­förfrågan till flera grossister. Det gällde leverans av mellanspänningskabel 24kV, fiberkabel, lågspänningskabel till en kortare sträcka i Nordanhån, slang till fiberkabeln, lite stolpmateriel, mätarskåp etc,. Elektroskandia vann upphand­lingen då man kunde erbjuda en kostnads­effektiv lösning såväl när det gällde kabel och tillbehör som logistiken kring projektet, säger Pasi Lamminniemi. 

Extra skyddad och användarvänlig

Mikael Olsson och Tomas Proos, linjemontörer vid Härjeåns Nät.

Från Elektroskandias sida var främst utesäljaren Andreas Mattsson och tekniske innesäljaren Daniel Eriksson inblandade i projektet. 

– Vi skickade en förfrågan på lämplig kabel till Prysmian Group. De föreslog då den helt nya, ej ännu lanserade, kabeln Draka AXALJ-TT ALCL som är en vidareutveckling av deras tidigare mellanspänningskabel, säger Daniel Eriksson.

– Med denna kabel har vi tagit nästa steg i utvecklingen. Kabeln är en skärmad och halogenfri treledarkabel för alla sorters mellan­spännings­applikationer i tufft, nordiskt klimat. Den har ett extra skydd mot korrosion och stort fokus har också varit användarvänligheten. Det här är stora och kraftiga kablar som skall hålla länge och som samtidigt måste vara lätta att jobba med för montörerna. Därför har vi bland annat försett den med dubbla rivtrådar för lättare avmantling, kommen­terar Simon Torstensson, produktchef Prysmian Group Sverige.

Leverans till 25 kabeldepåer

Härjeåns Nät har även hyrt ett par containrar av Elektroskandia, för förvaring av materiel ute på site under projektets gång.

Elektroskandia fick beställningen i januari och den första kabelleveransen skedde i mars.

– Mellanspänningskabeln levererades i beställda längder till de 25 kabeldepåerna medan all övrig materiel som kabelskarvar och tillbehör projektpackades, vädersäkrades och levere­rades till sju olika material­depåer. Härje­åns Nät har även hyrt två containrar av oss, för förvaring av materiel ute på site under projektets gång, säger Daniel Eriksson.

– Jag har talat med montörerna och de har bara lovord att säga om den nya kabeln. 

Den är lättskalad, de är nöjda med dragtråden och de solida skärmtrådarna i kabeln gör att det blir bra resultat på skarvarna. Kabeln är lätt­arbetad helt enkelt, säger Pasi Lamminniemi och fortsätter:

– Leveranserna från Elektroskandia har fungerat bra och vi har även kunnat hålla tempo i schaktningen då det ej varit så myc­ket tjäle. Vi har en hel del arbete kvar men räknar med att vara klara framåt september.