Vad göra med ett gammalt oanvänt svinstall? Varför inte bygga om det till en toppmodern skjutbiograf – med belysning från Cebe!

I december 2013 förvärvade Ann-Louise och Lars-Göran Skaar, Bosgården Hornborga, vid Hornborgaåns mynning. Här driver paret ett ekologiskt lantbruk med tvåhundra köttdjur av rasen Aberdeen Angus. Dessutom säljer man och monterar stängsel till såväl djur- och markägare som företag, runt om i Skaraborg. Man har också korttidsuthyrning av tre stugor vid ån. Det senaste tillskottet i verksamheten är en nybyggd, toppmodern skjutbiograf på ägorna.

– När vi köpt fastigheten så stod vi med ett antal hus på ägorna som vi inte visste vad vi skulle använda till. Vi tycker om att förädla vårt företag, göra sånt som är kul och samtidigt skapa arbetstillfällen i bygden. Till att börja med startade vi korttidsuthyrning av de stugor som ligger vid ån. De hyrs ut till besökare som bland annat vill fiska, vandra och fågelskåda i trakterna. Nästa projekt var att ta sig an ett av de stora svinstallarna, säger Ann-Louise Skaar och fortsätter:

– Både jag och min man är jaktintresserade och det var en bekant som tipsade oss om möjligheterna att bygga om svinstallet till en skjutbiograf. Vi åkte och besökte en skjutbiograf och efter det började planerna gro.

Efter mycket planerande, marknadsundersökningar och rekryteringen av Saila Larsson som platsansvarig bestämde vi oss för att starta projektet Bosgården Skytte och Event.

En skjutbiograf är en inomhusskjutbana där man skjuter med riktiga vapen och skarp ammunition mot en stor filmduk med jaktsekvenser.

1000 kvm att inreda

Svinstallet har en yta om cirka 1000 kvm vilket var mer yta än som behövdes för att anlägga en skjutbiograf. Så vad göra med resterande utrymmet?

– Det var vår arkitekt som kom med idén att vi även skulle bygga en konferensdel i lokalerna. Det kändes direkt som att det skulle kunna bli ett bra komplement till skjutbiografen, då vi förutom jägare även har företag m.m. som tänkta målgrupper, säger Ann-Louise Skaar.

Hösten 2018 började ombyggnationen av svinstallet till en toppmodern skjutbiograf, med tillhörande konferenslokal för cirka 50–60 personer, kök och butiksdel. Inköp och montering av skjutbiografen köptes in från en tysk leverantör som är specialist på området. Installation av kraft, el, nätverk etc. utfördes av NE Johanssons Elektriska, numera Provektor Falköping AB.

– Vi har hjälpt familjen Skaar med en hel del elinstallationer under årens lopp. Nu undrade de vad det skulle kosta att göra installationer i den här byggnaden. Jag kontaktade Elektroskandia under våren för att ta fram pris och förslag på all materiel till projektet, säger Nils-Erik Johansson, Provektor Falköping.

Elektroskandia projekterade belysning

För att kunna ta fram ett lämpligt förslag på belysning besökte Christian Bengtsson och Malin Thyberg, utesäljare respektive ljusdesigner på Elektroskandia, Bosgården Hornborga.

– Tillsammans med Nils-Erik Johansson träffade vi ägarna för att lyssna på deras tankar, idéer, krav och visioner för den nya anläggningen. Det var ingen elkonsult inblandad i uppdraget så vi började bokstavligen med ett blankt papper, säger Christian Bengtsson.

Efter att ha fått ritningar över fastigheten tog sedan Malin Thyberg fram förslag på armaturer, gjorde belysningsberäkningar och även visualisering i DIALux evo. Med hjälp av visualiseringen kunde kunden se resultatet i 3D i sin miljö.

– De önskemål vi hade kring belysningen gällde framför allt inne i skjutbiografen. Här är taket, som är täckt med plåt, lite speciellt utformat som fiskbensfjäll med öppning framåt. Detta för att gömma armaturerna så de inte riskerar att träffas av skott. Lokalen skulle vara hyfsat mörk för största möjliga fokus på bioduken, samtidigt får det inte vara för mörkt då man ska kunna se och ladda. Belysningen får ej heller riskera att blända skyttarna. För övriga delar i lokalerna hade Elektroskandia fria händer att komma med förslag, säger Ann-Louise Skaar.

– Efter att justerat förslaget några gånger bestämdes det att gå på Elektroskandias lösning. Vi beställde och avropade sen materiel vartefter under byggtiden, säger Nils-Erik Johansson.

Cebe-armaturer

Belysningsarmaturerna i lokalerna är genomgående av fabrikat Cebe. I skjutbiografen användes främst armaturen FABO kompletterat med FUEGO SPOT 30º svart. I loungen SEW, pendlade och i entré, butik, kafeteria och stora konferensrummet armaturerna CYLLI 360, 560 och 1000. Kök, disk och förråd förseddes med VEKTOR.

– Det här var ett roligt och lite speciellt projekt där vi haft ett mycket bra samarbete med alla inblandade. Att Elektroskandia kunde hjälpa till med förslag och projektering av belysningen var givetvis till stor hjälp. De tog även fram rätt typ av kablage som skulle användas i skjutbiografen. Här drog vi all kabel i taket i bion enligt bioleverantörens anvisningar, säger Nils-Erik Johansson.

Slutbesiktning av den nya skjutbiografen skedde i början av september och från och med oktober kommer anläggningen vara öppen.

– Vi är mycket nöjda med slutresultatet och det goda samarbete vi haft med såväl Provektor Falköping som Elektroskandia och övriga inblandade. Nu väntar vi med spänning på att få köra igång. Intresset är jättestort så vi ser verkligen fram emot öppningsdagen, avslutar Ann-Louise Skaar.