Elcenter i Söderköping har installerat belysning på nya Madickenbron* i Söderköping. Med hjälp av LEDstrip, som monterats under räcket på bron, har resultatet blivit både snyggt och funktionellt.

– Vi besiktigade våra broar i kommunen för ett antal år sedan och Madickenbron var i mycket dåligt skick och dessutom var den ej tillgäng­lighetsanpassad. Det beslutades därför att bron skulle bytas ut, vilket skedde i november förra året, säger Peter Tauberman, driftchef Gata/Park på Söderköpings kommun.

Uppgraderar belysningen i kommunen

Söderköpings kommun driftar cirka 2500 ljuspunkter och man satsar mycket på uppgradering av belysningen. Elcenter i Söderköping har ramavtal med Söder­köpings kommun och är driftentreprenör för kommunens belysning.

– Vi arbetar mycket med belysning, framför allt vägbelysning, dels till Söderköpings kommun, men även i tre andra kommuner samt till markentreprenörer som bygger vägar och gator, säger Stefan Wik, Elcenter i Söderköping AB och fortsätter:

– Det är därför viktigt för oss att ha en belys­ningsleverantör där vi vet att vi alltid kan få rätt materiel till rätt pris. Därför har vi valt Elektroskandia till vår samarbetspartner. Vi har tät kontakt, vi kommer med förslag och de plockar fram produkterna.

Funktionell och dekorativ

Peter Karlsson, utesäljare och Pär Almberg, teknisk innesäljare på Elektroskandia var bägge inblandade i projektet.

– Stefan kom till oss med idén om att fräsa in LED-lister under räcket på bron och ville ha förslag på lämpliga produkter. Vi bollade olika lösningar, fabrikat och effekt på belys­ningen. Målet var att belysningen skulle vara både funktionell och dekorativ, säger Pär Almberg.

– Det var flera anledningar till att vi valde LED-lister. Vi har använt det på andra ställen tidigare med lyckat resultat och vi har även tillsammans med kommunen talat om att kunna ha belysning i räcket på broar som alternativ till att sätta upp stolparmaturer, som skulle blir för dominerande och fult. Med LED-lister kan vi få en belysning som dels fungerar som allmänbelysning av gångbanan på bron dels blir en dekorativ belysning. En annan fördel med att använda LED-lister är också att minska eventuell skadegörelse. Då den sitter under träräcket finns det inget inbjudande att slå sönder, kommenterar Stefan Wik. 

Rätt färgtemperatur viktigt

Då belysningen både skulle vara funktionell och dekorativ var det också viktigt att få rätt färgtemperatur.

– Vi valde en LEDstrip på 3000K från Hide-a-lite. Den kan måttbeställas i olika längder. Bron är 27 meter lång och det skulle monteras en LED-list i varje räcke, säger Pär Almberg.

Elcenter installerade LED-listerna på Madicken­bron under försommaren och alla inblandade är mycket nöjda med resultatet.

– När jag såg belysningen i bruk för första gången var min spontana reaktion att, det här är bland det snyggaste vi gjort i Söderköping de senaste åren. Vi har ett par till gångbroar av trä i kommunen och vart­efter vi byter vi ut dem kommer vi säkert att använda samma belysningslösning, avslutar Peter Tauberman.

*Kyrkbron i Söderköping fick sitt smeknamn Madickenbron efter att den figurerat i filmen om Madicken.