Att ha det egna belysningsfabrikatet Cebe ger Elektroskandia många fördelar. En av dessa är att man har möjlighet att ta fram kundspecifika armaturer då det krävs. Så var fallet i Skövde, där bostadsbolaget Willhem snabbt behövde en speciell husnummerarmatur.

– Vårt uppdrag var att byta ut all utomhusbelysning i bostadsområdet i Skövde åt Willhem. Den befintliga belysningen var gammal, gav dåligt med ljus och behövde ersättas. Med ny belysning ville man skapa bättre upplysta tryggare miljöer och samtidigt spara energi, säger Anders Thorsell, projektledare på Assemblin Skövde.

Lång leveranstid

Assemblin gick ut med en förfrågan på projektet till bland annat Elektroskandia.

– Elektroskandia är en av våra huvudleverantörer. De har oftast bäst priser och en väldigt bra service. Det visade sig inte minst i det här projektet. De ansvariga på Willhem hade specificerat vilken typ av armaturer man ville ha. När det gällde den föreskrivna husnummerarmaturen så var dock leveranstiden från tillverkaren för lång. Till saken hörde nämligen att man ville att projektet skulle vara klart innan jul. Jag frågade därför Elektroskandia om det fanns någon alternativ armatur, säger Anders Thorsell.

Willhem ville ha en snygg lösning med belyst husnummer för en lite exklusivare känsla.

– Jag kom att tänka på armaturen Doris, som är en robust väggarmatur med stomme i vitlackerad stålplåt. Den finns normalt inte med husnummer, men vi har haft den som prototyp i ett sånt utförande på en mässa tidigare. Jag kollade därför med fabriken om det fanns möjlighet att komplettera ett antal armaturer med husnummer på plåten, säger Johan Hagenfeldt.

Snyggare lösning

På fabriken har man resurser för att ta fram kundspecifika armaturer och man kunde därför snabbt återkomma med ett förslag.

– Det blev en lösning som faktiskt var snyggare än den armatur de först tänkt sig. Husnumret är utstansat i plåten som sitter på en distans och ljuset går ner bakom plåten mot den mörkgrå bakgrunden, vilket ger en bra effekt och framhäver siffrorna ordentligt, säger Anders Thorsell.

Willhem fick vara med och tycka till och bestämma utförandet. De valde vita armaturer och mörkgrå husnummer. Assemblin fick en lista med vilka husnummer som var aktuella och därefter var det dags för produktion. Efter fyra veckor kunde Elektroskandia leverera 43 st Doris-armaturer med husnummer.

– Vi installerade alla armaturer i tid, kunden är mycket nöjd och armaturbytet har också gett många lovord från de boende, säger Anders Thorsell.

– Det var ett kul projekt och det visade verkligen vilken styrka vi har med vårt eget fabrikat Cebe i sortimentet. Det ger oss möjligheter att vara snabbfotade och ta fram de lösningar som våra kunder behöver, säger Johan Hagenfeldt.

Armaturen Doris med husnummer finns nu i Cebe:s standardsortiment.