Av miljöskäl kan distributionsstolpar i trä impregnerade med kreosot, komma att förbjudas efter år 2018. Men redan nu finns ett modernt, säkert och miljövänligt alternativ. Jerol­stolpen testas nu, med mycket gott resultat, på flera ställen i Sverige, bland annat av E.ON Elnät i Norrköping.

Jerol Industri AB är ett svenskt företag, som sedan starten 1999 blivit ett av de ledande i Europa när det gäller utveckling och produktion av kompositstolpar. Produktprogrammet består av belysningsstolpar, trafiksignalstolpar, stolpar till väg­informationstavlor och distributionsstolpar. Jerolstolpen består av två skikt, ett inre av fiberkomposit och ett yttre av polyolefin. Materialkombinationen gör att stolpen både har låg vikt och är lätt att installera.

– Vårt största produktområde idag är trafikstolpar, där det mesta går på export. Men med vår distributionsstolpe, som vi lanserade 2010, fokuserar vi i första hand på den svenska och nordiska marknaden, säger Anders Hedlund, teknisk chef på Jerol Industri AB.

E.ON testar Jerolstolpen

Intresset för Jerolstolpen har sedan introduktionen varit mycket stort från svenska elnätsbolag.

– Elnätsbolagen vill ha alternativ till trästolpar. Jerolstolpen är ett bra alternativ inte minst då det gäller arbetsmiljö utan också med tanke på markmiljö. Med kompositalternativet finns ingen risk för urlakning av gifter till omgivande mark och vattendrag, säger Anders Hedlund.

Ett av de elnätsbolag som just nu testar och utvärderar Jerolstolpen är E.ON Elnät i Norrköping. Ansvarig är Robert Karlsson, projektbeställare på E.ON Elnät Sverige AB.

Vi utforskar nu marknaden efter stolpar i nya material. Det här är det första testet vi gör med Jerolstolpen, som monterades på en distributionslinje i Åtvidaberg i somras. Det är 24 stolpar som går i lite blandad terräng. Vi vill testa den i olika miljöer och se hur det är att bygga med stolparna, säger Robert Karlsson.

Många fördelar

Ledningen byggdes av Vattenfall Services Syd, som har gett positiv återkoppling till Eon Elnät.

– De var positiva till att arbeta med Jerolstolpen. Framför allt tyckte man det var bra att stolpen är ganska lik trästolpen. Man kan t.ex. använda samma stolpskor och samma material och verktyg, som man har i bilen, som till trästolpar. Dessutom tyckte de att det var en fördel med Jerolstolpens lägre vikt, vilket gör den lättare att hantera. Det enda att tänka på är vid montering då man får förborra och använda helgängad fransk träskruv, säger Robert Karlsson.

Beteckningarna på Jerolstolpen motsvarar traditionella trästolpar och man kan använda samma beräkningsprogram. Det här gör det enkelt för de som skall bygga.

Jerolstolparna till E.ON Elnäts projekt i Åtvidaberg har levererats av Elektroskandia i Norrköping.

– Det här är ett av de första projekten för oss med kompositstolpar, säger Andreas Alsén, kundansvarig säljare för E.ON Elnät på Elektroskandia. Det är mycket spännade och vi ser fördelar med Jerolstolpen jämfört med trästolpar. Den kletar inte och smutsar ned, vilket är en fördel både vid lagerhållning, transport och montage. Sen luktar inte stolpen heller. En annan stor fördel vikten, som är endast hälften av en trästolpes vikt.

– Det är viktigt för oss på Elektroskandia att kunna erbjuda de produkter som våra kunder efterfrågar. Stolparna från Jerol är ett av de alternativ som just nu diskuteras i branschen för att ersätta trästolpar som är impregnerade med kreosot, säger Jörgen Karlsson, key account manager på Elektroskandia.

Förutom projektet i Åtvidaberg testar vi nu även Jerolstolpen på ytterligare ett ställe. Senare kommer vi att utvärdera allt ifrån kostnader, montering, underhåll, livslängd, vädersäkerhet, miljöhänsyn etc. Därefter tas det ett beslut inför framtiden, avslutar Robert Karlsson.

 

Elektriskt isolerande
Miljövänlig
Minimalt underhåll
Lång livslängd
Samma hållfasthet över tid
Goda klättringsegenskaper
Produktinformation och artikelnummer
finns på www.elektroskandia.se