– Vi använder armaturen Altum i alla typer av miljöer, inte minst inom industrin. Den ger en bra, bredstrålande ljusbild och man kan därför använda sig av färre armaturer än normalt. Altum blev därför en perfekt lösning till ridhuset i Nybro, säger Jan Franzén, utesäljare på Elektroskandia.

Det privata ridhuset i Nybro är i en nybyggd fastighet på cirka 1 600 kvm, bestående av en manege, en läktare och ett elrum. Elbolaget A & T AB blev under 2018 kontaktade av kunden och fick i uppdrag att utföra all elinstallation inklusive belysning.

– Jag kontaktade Elektroskandia då jag vet att de är bra på belysning. Jan tog därefter fram förslag och priser på en komplett anläggning, säger Mikael Jacobsen, Elbolaget A&T AB.

D-märkt

Elektroskandias ljusdesigner Klas Björkedahl projekterade belysningen med Cebe-armaturen Altum 60 Medium.

– Altum är bredstrålande och ger väldigt bra ljus. Den klarar aggressiv miljö och är också D-märkt, vilket krävs inom lantbruksmiljö, säger Jan Franzén.

Bra luxvärde

I ridhuset är det cirka 10 meter i takhöjd och totalt 56 st Altum-armaturer lyser upp lokalen.

– Vi drog fram kraftkabel till ridhuset och installerade belysningen. I taket har vi fäst fyra vajrar som vi hängt upp armaturerna i. I kanterna hänger de 5,5 meter upp och i mitten 8 meter upp från backen. Vi behövde ligga på 120 lux på backen, men vi ligger på 180 lux och det är ett väldigt bra fördelat luxvärde i stallet. Belysningen har också DALI-styrning så man kan reglera styrkan på belysningen, säger Mikael Jacobsen och fortsätter:

– Armaturerna var smidiga och enkla att hänga upp och installera, de är snygga och låg även rätt prismässigt. Vi har även tittat på andra ridhus och inte hittat något med så här bra belysning. Kunden är också nöjd med resultatet och det blev bättre än han räknat med.